Ministerie beslist over subsidie NCDO

Ministerie beslist over subsidie NCDO
Ministerie beslist over subsidie NCDO
4 september 2013
Nieuws | | Politiek en overheid

Binnenkort beslist het ministerie van Buitenlandse Zaken over de subsidie aan de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Het kenniscentrum voor mondiaal burgerschap krijgt tot en met volgend jaar nog overheidssubsidie, maar wat gebeurt er na 2014?

De NCDO komt voort uit een fusie van de in 1970 opgerichte Nationale Commissie Ontwikkelingstrategie (NCO) en het Platform voor Duurzame Ontwikkeling (PDO). In 2009 werd duidelijk dat de NCDO haar subsidietaken zou kwijtraken. Een nieuwe organisatie (SBOS) zou de subsidietaken van NCDO overnemen en in de periode 2011-2014 gemiddeld 19 miljoen euro per jaar krijgen om mondiaal burgerschap te stimuleren. NCDO zou zich omvormen tot een kenniscentrum voor met name mondiaal burgerschap en in die periode tussen de 9 en 11 miljoen per jaar krijgen.

Opschorting blijft gehandhaafd
In augustus 2011 maakte staatssecretaris Knapen echter bekend dat de SBOS-regeling tot januari 2013 werd opgeschort. Knapen noemde het een ‘bezuinigingsmaatregel.’ Zijn opvolger Lilianne Ploumen heeft inmiddels besloten dat de opschorting gehandhaafd blijft en het loket niet meer open gaat. De NCDO daarentegen kon gewoon blijven rekenen op de toegezegde subsidie. Nu is dat inmiddels ook onduidelijk.

Subsidies afgebouwd
Binnen twee weken verwacht de NCDO uitsluitsel over haar toekomst.  Er wordt rekening gehouden met forse bezuinigingen of misschien zelfs wel het opdoeken van de organisatie. Uit Ploumens nota ‘Wat de Wereld Verdient’ blijkt dat subsidies voor mondiaal burgerschap worden afgebouwd. Voor 2014 wordt een bezuiniging aangekondigd van vijf miljoen euro op de post waar ook de NCDO onder valt, en deze bezuiniging loopt op naar 20 miljoen euro in 2017.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over de toekomst van NCDO in ViceVersa.

(Bron: ViceVersa)