Minder vrijwilligers in Schotland

Minder vrijwilligers in Schotland
Minder vrijwilligers in Schotland
30 mei 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

De Scottish Council for Voluntary Organisations heeft de charitatieve branche in Schotland onderzocht. Wat blijkt: het aantal betaalde krachten is groter dan het aantal werknemers in de Schotse gezondheidszorg. Dit nieuws heeft echter een schaduwzijde.


Weliswaar vinden nu 129.000 mensen part- of fulltime emplooi in de sector - en dat zijn er 10.000 meer dan in 2004 - het aantal vrijwilligers is dalende. Tussen 2004 en 2005 is het percentage vrijwilligers gedaald van 43% naar 38% van de volwassen Schotten. SCVO schat dat het goede- en maatschappelijke doelen 2,5 miljard pond op jaarbasis kost om de vrijwilligers te vervangen door betaalde werknemers.

 


SCVO heeft ook het geefgedrag van Schotse huishoudens onderzocht. In dit opzicht is er eveneens weinig opwekkend nieuws te melden. Het bedrag dat de Schotse huishoudens gemiddeld per week doneren is gedaald naar £6,30 (2004-2006). In 2003-2005 werd nog gemiddeld £7,20 per week gedoneerd.

 


Bijzondere zorgwekkend vinden de onderzoekers het feit dat inkomsten en uitgaven steeds dichter naar elkaar toekruipen. Een deel van deze ontwikkeling wordt verklaard door het feit dat charitatieve organisaties die maatschappelijke diensten verlenen namens lokale overheden, moeite hebben om de hiervoor gemaakte kosten vergoed te krijgen.