Minder mensen geven meer aan goede doelen in VK

21 maart 2018, 12:02
Minder mensen geven meer aan goede doelen in VK
Minder mensen geven meer aan goede doelen in VK
Het totale bedrag dat Britten schenken aan goede doelen is gestegen van 9,7 miljard Pond (2016) naar 10,3 miljard Pond (€11,7 miljard) in 2017. Voor die stijging zijn minder donateurs verantwoordelijk, die gemiddeld hogere bedragen schonken. Dat meldt het jaarlijkse rapport UK Giving van de Charities Aid Foundation. CAF benadrukt dat het hier om een schatting gaat die gebaseerd is op inkomsten die gerapporteerd worden door de respondenten in het onderzoek. UK Giving brengt de geeftrends in het VK in beeld op basis van online interviews met ruim 12.000 respondenten.   
 
UK Giving 2017 rapporteert ook dat de Britten ondanks allerlei innovaties op het gebied van fondsenwerving nog steeds het liefst cash doneren. Vrouwen in het VK lijken actiever dan mannen als het gaat om geven aan of actief zijn voor goede doelen. Het verschil met mannen heeft volgens UK Giving eerder de neiging groter dan kleiner te worden.
Vooral sinds een aantal grote schandalen rondom goede doelen en dubieuze vormen van fondsenwerving is het publieksvertrouwen in het VK een belangrijk thema. UK Giving signaleert geen opvallende verschuivingen in het beeld dat 50% van de Britten zegt vertrouwen in goede doelen te hebben. De helft – vooral mannen - is het dus niet eens met de stelling dat ze te vertrouwen zijn.
 
De top vijf van doelen waaraan Britten geven blijft onveranderd in 2017, terwijl overzeese noodhulp als gevolg van de Rohingya-crisis en diverse natuurrampen een flinke sprong maakte van 16% naar 23%:
1.Medisch onderzoek (26%)
2.Dierenwelzijn (24%)
3.Kinderen (23%)
4.Ziekenhuizen en hospices (23%)
5.Noodhulp (23%)
 
►Wilt u het complete rapport UK Giving 2017 downloaden? Klik hier.
►Wilt u weten hoe Nederlanders geven in vergelijking met de Britten op basis van het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland? Klik hier
gerelateerde items