Gelderlander: steeds minder collectanten voor goede doelen

Het aantal collectanten dat in Nederland langs de deuren gaat, is de afgelopen drie jaar jaarlijks met zo'n vijf procent afgenomen.
Het aantal collectanten dat in Nederland langs de deuren gaat, is de afgelopen drie jaar jaarlijks met zo'n vijf procent afgenomen.
27 november 2017
Nieuws | | Fondsenwerving

Goede doelen zijn de afgelopen jaren bijna 100.000 collectanten kwijtgeraakt. Het aantal collectanten dat in Nederland langs de deuren gaat, is de afgelopen drie jaar jaarlijks met zo'n vijf procent afgenomen, van ruim 730.000 naar 637.000, zo blijkt uit navraag door De Gelderlander.
 
Volgens de Stichting Collecteplan hangt de afname van het aantal collectanten samen met de afnemende vrijgevigheid in Nederland. ‘De maatschappij is veranderd’, zegt Anouk Smith van de Stichting Collecteplan in De Gelderlander. ‘Mensen hebben het druk en zijn meer op zichzelf gericht.’ Toch blijkt de collectant nog altijd zeer gewaardeerd te worden. ‘Dat heeft vooral te maken met de laagdrempeligheid en de vrijblijvendheid van deze manier van inzamelen. Je kunt anoniem wat geld geven, je zit nergens aan vast en het geeft gelijk een goed gevoel.’ Ze denkt dan ook niet dat de collectebus zijn langste tijd gehad heeft. ‘Het is een Hollandse traditie; het is vrij uniek in de wereld dat collectanten zo de huizen afgaan.’
 
Dalende opbrengst
Smith: ‘Collecteren is nog altijd een belangrijk onderdeel van de fondsenwerving. Die honderdduizenden vrijwilligers halen toch nog steeds een aanzienlijk bedrag op.’ Dat bedrag wordt overigens wel steeds minder. Uit cijfers van de Stichting Collecteplan en toezichthouder CBF blijkt dat de opbrengst van collectes is gedaald, van 55 miljoen in 2012 naar 43 miljoen vorig jaar.

►Bron: De Gelderlander