Toon alles (2)
Edwin Venema

Miljardair Goldschmeding wordt moderne filantroop

30 januari 2016, 12:03
Rijkste man van Nederland gaat teruggeven aan de samenleving...maar wel kritisch.
Rijkste man van Nederland gaat teruggeven aan de samenleving...maar wel kritisch.
De rijkste man van Nederland gaat zich aan filantropie wijden. Frits Goldschmeding (82), oprichter van uitzendgigant Randstad en miljardair, start een naar hem zelf genoemde foundation, met als doel het opzetten van ‘maatschappelijk relevante projecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd’. Het accent ligt daarbij op mens, werk en economie, aldus Het Financieele Dagblad dat een interview met de nieuwe filantroop had. Hoe groot het bronvermogen en uit te keren rendement is, wil Goldschmeding (nog) niet zeggen.
 
Economie en theologie
De oprichting van de Goldschmeding Foundation was een redelijk goed bewaard geheim, al gingen wel steeds meer geruchten dat de oprichter van Randstad een deel van zijn enorme vermogen (€4,7 miljard volgens Quote5000 van 2015) zou bestemmen voor de goede zaak. Volgens het FD zou het idee voor de Foundation zijn ontstaan tijdens de zogeheten Ergo-bijeenkomsten (Economie, Religie, Governance en Organisatie) op de klipper Stad Amsterdam. Op dit koopvaardijschip wisselen prominenten jaarlijks ideeën uit over de relatie tussen economie en theologie. Onder hen de econoom Lans Bovenberg en oud-premier Jan Peter Balkenende. Beiden zijn net als Goldschmeding naar eigen zeggen voor een belangrijk deel gevormd door het christelijk gedachtegoed van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
 
Belangrijke rol Balkenende
De rol van Balkenende kan hierbij ongetwijfeld niet onderschat worden. De oud-premier is onlangs voorzitter geworden van de Maatschappelijke Alliantie, een initiatief dat rijke Nederlanders, bedrijven en overheid bij elkaar probeert te brengen voor de financiering en oplossing van grote, complexe maatschappelijke problemen. Balkenende neemt zelf ook plaats in de Raad van Toezicht van de stichting, net als bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL. Goldschmeding is zelf voorzitter van dit toezichtorgaan. De andere leden zijn voormalig FNV-bestuurder Kitty Roozemond en de huidige ceo van Randstad, Jacques van den Broek. Het dagelijks bestuur komt in handen van Piero Overmars, oud-lid van de raad van bestuur van ABN Amro.


 
Oprichters Ger Daleboudt en Frits Goldschmeding
Oprichters Ger Daleboudt en Frits Goldschmeding (r) acht jaar na de start van hun onderneming


Bronvermogen (nog) onbekend
De Goldschmeding Foundation gaat de anbi-status aanvragen. Over het bronvermogen (en derhalve over het rendement hierop dat naar de doelstelling gaat) wil Goldschmeding volgens het FD geen mededelingen dan, behalve: ‘Deze Foundation kost me een slok op een borrel en krijgt in feite een oneindige levensduur.' Volgens de filantroop is er 'voldoende kapitaal om de Foundation ten minste honderd jaar te laten voortbestaan.'
De beslissing om een deel van het vermogen terug te geven aan de samenleving wordt volgens het FD van harte ondersteund door Goldschmedings drie dochters. Vader Goldschmeding blijft overigens grootaandeelhouder van uitzendconcern Randstad voor ongeveer een derde van de aandelen. Dit belang heeft volgens het FD het afgelopen jaar een dividend opgeleverd van €70 miljoen. 'Het aandelenpakket zal niet worden verkocht, zo heeft de familie lang geleden afgesproken', aldus het FD.

 
Bron: De Financiele Telegraaf, Real time beurskoersen

 
gerelateerde items