Toon alles (2)

Milieudefensie zoekt nieuwe directeur

19 augustus 2009, 08:59
AMSTELVEEN (19 augustus) - Milieudefensie is op zoek naar een nieuwe fulltime directeur. Waarom eigenlijk? FM belde met de huidige directeur Frank Köhler. Moet zijn opvolger een zelfgebreide milieuactivist worden of meer een polderende lobbyist? En die auto van de zaak, die komt er zeker niet?


FM: Waarom gaat u eigenlijk weg meneer Köhler? Bent u het zat of is Milieudefensie u zat?

 


Köhler: Nee hoor. De reden is dat mijn partner onlangs in het MT benoemd is. En dat betekent dat een van ons tweeën moet opstappen.

 


FM: En u had vantevoren afgesproken dat u dat zou zijn.

 


Köhler: Klopt.

 


FM: De advertentietekst hanteert die jofele IKEA jij-stijl.

 


Köhler: Mmm. Heb ik ook nog wel wat over gezegd, maar ons hoofd PZ vond dat wij de informele cultuur hier ook in de advertentie weerspiegeld moest worden.

 


FM:  Gaat de nieuwe directeur hoofdpijn krijgen van een bemoeizuchtig bestuur?

 


Köhler: Wij zijn een vereniging, dus de rol van het bestuur wisselt. Over het algemeen stuurt ze op afstand, maar bemoeit zich op sommige details weer wel met de dagelijkse gang van zaken.

 


FM:  Het salaris van maximaal ©4.744 is zeg maar een ‘uitdaging', een mooi links genivelleerd salaris ruim onder de Balkenende-norm.

 


Köhler: Het salaris ligt lager dan bij de meeste ngo's. Toen ik 4,5 jaar geleden hier kwam was het een lager; toen waren alle alle salarissen bij Milieudefensie behoorlijk genivelleerd. Overigens is het verschil in salaris tussen directeur en MT-leden nog steeds niet groot.

 


FM: Auto van de zaak zit er niet in.

 


Köhler: Dat heeft u schrander gezien. De directeur krijgt een OV-kaart.

 


FM: Ook geen milieuvriendelijke Toyota Prius?

 


Köhler: Ook geen Prius.

 


FM: In de vacaturetekst staat dat over Miliedefensie: ‘Als praten niet helpt, volgen acties.' De nieuwe directeur moet dus zeg maar een soort jonge Wijnand Duyvendak zijn.

 


Köhler: Milieudefensie springt niet voor alles op de barricade. Wij zetten een veelheid aan middelen in, dus ook praten en lobbyen. Ik heb zelf ook actie gevoerd, maar ben als oud-politicus ook van het overleg.

 


FM: Kandidaten kunnen zich tot 31 augustus aanmelden, maar wat nou als jullie droomkandidaat zich een weekje later aandient?

 


Köhler: Dan gaan we niet roomser dan de paus zijn.

 


FM: Wat gaat u nou zelf doen?

 


Köhler: Ik heb nog geen flauw idee. Eerst moet mijn opvolger geregeld zijn. Dan zien we wel weer verder.

 


FM: En uw partner zit intussen al wel in het MT.

 


Köhler: Ja. Dat dan weer wel. Maar omdat iedereen weet dat ik om die reden wegga, is er niemand daar tegen bezwaar maakt.

gerelateerde items