Migrantenvrouwen filantropisch actief

1 maart 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Het vrouwenfonds Mama Cash heeft onderzoek gedaan naar de rol van migrantenvrouwen in ontwikkelingssamenwerking. Respondenten uit vijf landen werden ondervraagd over hun filantropische activiteiten. Conclusie: migrantenvrouwen leveren een belangrijke bijdrage aan positieve maatschappelijke ontwikkelingen in hun land van herkomst.


Misschien is het wel de grootste stroom van ontwikkelingsgeld: de fondsen die door migranten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Jaarlijks gaat het volgens de Wereldbank om ongeveer 200 miljard euro. Doorgaans wordt gedacht dat de rol van vrouwen hierin klein is. Zij zouden geen geld hebben en dus moeilijk een maatschappelijk constructieve rol over de grens kunnen spelen.

 


Dat vooroordeel is nu ontzenuwd, stelt Mama Cash. Uit eigen onderzoek blijkt dat steeds meer migrantenvrouwen economisch zelfstandig zijn en heel handig gebruik maken van netwerken in hun thuisland en het land waar zij verblijven om het gewenste resultaat te bereiken. Mama Cash ondersteunt deze vrouwen al jaren, en slaat nog maar eens op haar eigen trommel door te pleiten voor meer financiële steun voor initiatieven van migrantenvrouwen.

 


Bij het onderzoek van het vrouwenfonds is wel een kanttekening te plaatsen. Er werden namelijk slechts zeventien migrantenvrouwen uit Marokko, Turkije, Suriname, Somalië, Burundi, de Filippijnen geïnterviewd. Dat lijkt een nogal kleine steekproef die geen verstrekkende conclusies verdraagt.

 


Download hier het onderzoek