Toon alles (1)

Papieren vagina’s in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

31 januari 2017, 16:00
Papieren vagina’s in de strijd tegen meisjesbesnijdenis
Papieren vagina’s in de strijd tegen meisjesbesnijdenis
Een eeuwenoude traditie in 30 landen waar al meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van zijn. Moeilijk om over te praten en nog moeilijker om te laten zien. Toch wil Plan Nederland aandacht vragen voor meisjesbesnijdenis. Met papier. En een schaar.
Want elke dag lopen ruim 8000 meisjes het risico om besneden te worden. We gebruiken het kwetsbare van papier met een schaar zodat je er misschien een voorstelling van kan maken. Hoe afschuwelijk en pijnlijk het is. Wij willen dat het stopt.
 
Plan Nederland heeft papierkunstenares Mandy Smith, die vagina’s vouwt van papier, betrokken bij het maken van deze video. Samen willen we meer bewustwording creëren over wat besnijdenis bij meisjes precies is en wat de gevolgen zijn. Het wordt ook wel vrouwelijke genitale verminking of FGM genoemd. Het is een ingreep waarbij uitwendige delen van de vagina om niet-medische redenen gedeeltelijk of volledig worden verwijderd. FGM wordt meestal uitgevoerd bij jonge meisjes tussen de 0 en 15 jaar. Besnijdenis is extreem pijnlijk en brengt, zeker in de ernstige vorm, veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook kan het ernstige bloedingen, problemen bij menstruatie en urineren, onvruchtbaarheid en complicaties bij bevalling veroorzaken. In sommige gevallen kan het resulteren in de dood. Plan vraagt in de aanloop naar Day of Zero Tolerance Day to FGM op 6 februari aandacht voor dit wereldwijde probleem.
 
www.plannederland.nl/meisjesbesnijdenis
 
gerelateerde items