Megasubsidies voor dementie-onderzoek

28 juli 2017, 09:00
Er komt zes miljoen euro beschikbaar voor hersenonderzoek.
Er komt zes miljoen euro beschikbaar voor hersenonderzoek.
Dementieonderzoekers van het Erasmus MC hebben in één klap zeven keer subsidie gekregen om diverse aspecten van deze verzameling hersenziekten te bestuderen. Opgeteld gaat het voor het Erasmus MC om een uitzonderlijk groot bedrag: zo'n zes miljoen euro. De reeks subsidies is verleend door ZonMw, namens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in het kader van het Deltaplan Dementie.
 
Tegen dementie bestaat nog geen genezend medicijn, wel wordt er nationaal en internationaal volop onderzoek naar verricht, ook in Rotterdam. Dr. Janne Papma, coördinator van het Alzheimercentrum zuidwest Nederland: ‘We zijn ontzettend blij met de steun. Ons onderzoek is gericht op onder meer de onderliggende mechanismen van de ziekten, aanknopingspunten vinden voor medicatie, maar ook op het verbeteren van de diagnostiek. Met de subsidies kunnen we onze onderzoeken voortzetten en zelfs uitbreiden.’
 
Rol van darmflora
Papma noemt als voorbeelden van nieuw onderzoek: de rol van de darmflora bij het ontstaan en voorkomen van dementie en het verbeteren van de diagnostiek van dementie bij migranten. Zij benadrukt dat de onderzoeken niet los van elkaar staan, maar een geheel vormen.
 
Delen met collega’s
Het toegekende bedrag zullen de Rotterdamse researchers bij sommige projecten delen met collega's uit Amsterdam (VUmc), Groningen (UMCG) en Radboudumc (Nijmegen). De subsidies vormen onderdeel van het ZonMw-onderzoeksprogramma Memorabel. Hieronder een overzicht van de gehonoreerde studies, met de onderzoeker, de Engelstalige titel en het toegekende bedrag:
* Dr. Janne Papma, 'Intercultural dementia diagnostics and care in the memory clinic', 420.000 euro.
* Dr. Janne Papma, 'The diagnostic challenge of neuropsychiatric symptoms in Alzheimer's disease', 830.000 euro, samen met VUmc.
* Prof. Cock van Duijn, 'Understanding the role of the gut microbiome in the pathogenesis and prevention of dementia', 1,4 miljoen euro, samen met VUmc.
* Prof. John van Swieten, 'Searching for somatic de novo mutations in semantic dementia', 880.000 euro.
* Prof. John van Swieten, 'Neuroimaging and fluid biomarkers predicting conversion and disease progression in mutation carriers of genetic frontotemporal dementia', 860.000 euro.
* Dr. Meike Vernooij, 'Amyloid pathology and vascular disease in focus: exploring interaction in two pathways towards neurodegeneration', 900.000 euro.
* Dr. Meike Vernooij, prof. Arfan Ikram, 'Social factors in cognitive decline, towards an early intervention approach', 750.000 euro, samen met UMCG en Radboudumc.
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
gerelateerde items