Megagift eBay-oprichter naar microleningen

10 november 2005
Nieuws | | Filantropen

Lenen aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden is geen rendabele aangelegenheid, zo wil de volksmond. De Amerikaanse Tufts University geloof echter wel degelijk in een gezond rendement uit microfinanciering. De onderwijsinstelling gaat een megagift van oud-student en eBay-oprichter Pierre Omidyar inzetten in ontwikkelingslanden.

 

Onlangs kwam eBay-grondlegger Pierre Omidyar flink over de brug. Precies 100 miljoen dollar schonk hij aan de universiteit waaraan hij vroeger studeerde. Het geld zal niet gebruikt worden om nieuwe collegezalen te bouwen, aldus directeur Lawrence S. Bacow, maar worden ingezet in de derde wereld.

 

Tufts University gaat leningen verstrekken van gemiddeld 600 dollar aan vrouwelijke gezinshoofden in ontwikkelingslanden. De leningen hebben een looptijd van drie maanden. Tufts berekent rente, en verwacht zo een bescheiden rendement te draaien dat deels naar de universiteit vloeit, en deels weer geherinvesteerd wordt.

 

De universiteit wordt naar eigen zeggen niet gedreven door economische motieven alleen. Directeur Lawrence S. Brokaw: 'We hopen dat, door te demonstreren dat microleningen een goed rendement kunnen opleveren, anderen ons goede voorbeeld zullen volgen.'