Toon alles (1)

Meer impact van je vermogen

7 december 2020, 06:00
Madelon van Leeuwen
Madelon van Leeuwen
Goede doelen, vermogensfondsen en kerkelijke instellingen zijn vanuit hun kern gericht op impact maken. Impact gaat om resultaat: meetbaar, bewust en pro-actief. Maar hoe maak je de meeste impact?

door Madelon van Leeuwen*

Misschien is het gedreven door de corona pandemie of door de negatieve rente. Ik zie steeds meer charitatieve instellingen die, naast dat zij de opbrengst van hun vermogen gebruiken om goed te doen, ook hun vermogen zó inrichten, dat ze daarmee al impact maken. Dat is een slimme aanpak. Hiermee vergroot je je impact op een structurele manier. Maar het moet wel passen bij de financiële situatie en doelstelling van je instelling. Directe impact-investeringen hebben een hoger risico, zijn niet liquide en een goede spreiding is moeilijker te bereiken.

Kennis vergroten 
Onlangs mocht ik een workshop over impact verzorgen voor een aantal vermogensfondsen. Daar bleek dat er vooral behoefte is aan meer kennis over dit onderwerp. Niet alleen bij de beleggingscommissie, maar bij het hele bestuur. Het inzetten van je kapitaal is immers niet meer alleen een beleggingsbeslissing. Het is een beslissing die gaat over je doelen en de impact die je wilt maken.

Impact Beleggen
Een mooie eerste stap om met het vermogen zelf ook impact te maken is impact beleggen. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te beleggen in bedrijven die een goed ESG beleid hebben en bijdragen aan een beter milieu met hun goederen of diensten. Of door te beleggen in beleggingsfondsen, die gericht zijn op specifieke Sustainable Development Goals. Deze beleggingen zijn liquide en spreiding is makkelijk te realiseren. Op deze wijze kan je als instelling impact realiseren, zonder het risico substantieel te verhogen. Gaandeweg kun je de impact resultaten volgen en je keuzes verder aanscherpen.

Benieuwd wat dit voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met mij via madelon.van.leeuwen@ing.com,  M +31 (0)6 27 61 5176. Ik ben Private Asset Manager bij ING Private Banking & Wealth Management en help u graag uw vermogen zo in te richten dat dit naadloos aansluit bij uw doelen. 

Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.  
 
*Madelon van Leeuwen is sinds 2016 in dienst bij ING Private Banking & Wealth Management. Met de collega’s van de ING Charity Desk bedient zij goede doelen, vermogensfondsen en religieuze instellingen op het gebied van o.a. vermogensbeheer, betaalinnovaties en alle andere zaken waarmee bestuurders van deze stichtingen in het dagelijks leven uitgedaagd worden. Daarvoor werkte zij bij Rabobank en ABN Amro.
 
gerelateerde items