Belgen geven extra geld aan OS

13 maart 2008
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (13 maart) - In een poging de doelstelling van 0,7% van het BNP in 2010 te halen, trekt de Belgische regering dit jaar 243 miljoen euro extra uit voor ontwikkelingssamenwerking. Desondanks wordt het verzoek bij ngo's neergelegd om te snoeien in hun programma's.


Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (zie foto) zal tevreden zijn; met het extra geld komt zijn budget dit jaar uit op 1,1 miljard euro. Dat is 0,5% van het Belgische BNP. De 0,7% in 2010 is dus nog altijd in zicht.

 


Voor Belgische ontwikkelingsorganisaties is het echter allesbehalve goud wat er blinkt. Het meeste ‘nieuwe' geld gaat op aan unilaterale en multilaterale hulp. De ngo's krijgen er slechts drie miljoen bij. En dat is niet genoeg om de voorgestelde programma's te financieren. Zuur is dat deze projecten onder het vorige kabinet al wel een stempel van goedkeuring hadden gekregen. Gevolg: dankzij aangegane verplichtingen kampen de ontwikkelingsorganisaties nu met een gat van 12 miljoen euro.

 


Daar komt bij dat de minister onlangs gesprekken heeft gevoerd met diverse organisaties en toen de wens heeft geuit om te snoeien. Ook is gevraagd of budgetoverschotten uit 2007 versneld naar het ministerie kunnen worden teruggestort, en of de startdata van projecten kan worden verschoven naar 1 april.

 


Bogdan vanden Berghe van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11: "De minister stelt een beleid op zonder enig overleg. Wij dringen er bij Charles Michel op aan dat in ieder geval de engagementen van de vorige regering worden nageleefd."