Massale donaties aan Giro 555

3 maart 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Op Giro 555 is één dag nadat het nummer open is gesteld al 3,1 miljoen euro binnengekomen. De Russische inval in Oekraïne ìs een uitzonderlijke en, tot voor kort, onvoorstelbare ramp. En het is prachtig dat er in zo’n korte tijd al zoveel geld is gedoneerd.

Het helpen van mensen in nood, opvang en veiligheid bieden; dat is waar de aangesloten goede doelen om bestaan. In dit geval, het gewelddadig binnenvallen van Oekraïne, gaat het om noodhulp in een oorlogssituatie, om medische en psychosociale hulp, eten, drinken en dekens. 

Naast het doneren van geld kiezen ook veel mensen ervoor eigen hulpacties op te starten. Deze week stond er een file in Mijnsheerenland bij Johan, die spullen inzamelt voor Oekraïne. Bij Emma in Amstelveen staan de spullen tot in de badkamer hoog opgestapeld. Op het positieve gevoel, aan de solidariteit met de oorlogsslachtoffers is niks af te dingen. Het is mooi om samen in actie te komen.

Bij Giro 555 zijn elf goede doelen aangesloten: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. Deze organisaties hebben bij elkaar tientallen jaren ervaring met hulp in noodsituaties en al honderdduizenden mensen geholpen. Ze hebben inzicht in de hulpvraag, weten hoe ze zich zo veilig mogelijk bewegen in oorlogsgebied en waar welke spullen nodig zijn.

Op dit moment heeft bijvoorbeeld het Rode Kruis 600 mensen in Oekraïne. De organisatie levert medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra. Er zijn nu al ruim 30.000 pakketten met voedsel en hygiëneproducten uitgedeeld aan mensen op de vlucht. De afgelopen dagen zijn ruim duizend mensen in opvangcentra getraind in eerste hulp en werden aan lokale autoriteiten in Krasnohorivka 3537 kaarsen gedoneerd. 

De mensen in Oekraïne kunnen al onze steun en support gebruiken. Laten we onze krachten bundelen zodat alle hulp snel op de juiste plek komt. En laten we vooral hopen dat de vrede zo snel mogelijk terugkeert en het opgehaalde geld kan worden besteed aan wederopbouw van land en maatschappij.