Overheid, natuurorganisaties en bedrijven realiseren nieuwe Marker Waddeneilanden

Minister Schultz maakte tijdens het bezoek aan het project bekend dat zij 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar stelt.
Minister Schultz maakte tijdens het bezoek aan het project bekend dat zij 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar stelt.
10 maart 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Nog dit jaar kan in het Markermeer de aanleg van de volgende eilanden van Marker Waddenarchipel van start gaan. Ook het tweede, derde, vierde en vijfde natuureiland zijn financieel rond en kunnen worden gerealiseerd. Om dat te vieren heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op 8 maart in gezelschap van andere betrokkenen op het eerste eiland een meterslange impressie van de natuurarchipel onthuld, meldt Natuurmonumenten. De eilanden zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen overheid, natuurorganisaties en bedrijven.
 
De Marker Wadden is een vernieuwend project waarin overheid, natuurorganisaties en bedrijven samenwerken om de nieuwe eilandengroep te realiseren. Natuurmonumenten diende in 2012 voor Marker Wadden een aanvraag in voor het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met de bijdrage uit het Droomfonds kon Natuurmonumenten een samenwerkingsverband smeden met het ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu en de Provincie Flevoland.
 
Dit samenwerkingsverband heeft de opdracht gegeven tot de aanleg van het eerste eiland. De bouw van de volgende eilanden van de Marker Wadden werd mogelijk dankzij publieke en private bijdragen van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, de provincies Flevoland en Noord-Holland, de Nationale Postcode Loterij, het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming, Sportvisserij Nederland, Arcadis, Boskalis, RHDHV, de Adessium Foundation, de ING Bank en Natuurmonumenten.
 
Extra geld voor wetenschappelijk onderzoek
Naast het geld voor de aanleg van de volgende eilanden komt er ook extra geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar het bouwen met slib en het verbeteren van de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer. Minister Schultz maakte tijdens het bezoek aan het project bekend dat zij 1,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar stelt.
 
‘Internationale koppositie’
Schultz: ‘De Marker Wadden gaan ons een unieke schat aan nieuwe informatie opleveren. Daarmee versterken we de internationale koppositie van Nederland op het gebied van waterbouw en natuur. Nieuwe praktische en fundamentele kennis van ‘building with nature’ kunnen we wereldwijd toepassen.’ Ook Deltares, de stichting Ecoshape en Natuurmonumenten investeren in het onderzoek.
 
Natuurherstel
Natuurmonumenten: ‘De nieuwe eilanden gaan de natuur een geweldige impuls geven. In het afgelopen jaar werden al duizenden strandlopers, visdiefjes en bontbekplevieren geteld. De eilanden zorgen voor extra invang van slib. Daardoor wordt ook het water schoner. Dankzij nieuwe ondieptes en natuurlijke oevers ontstaat een meer gezonde omgeving voor planten en dieren.’
 
Nieuwe fase
Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten hebben Boskalis de opdracht gegeven voor de uitvoering van Eerste Fase van de Marker Wadden en een jaar geleden is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Nog deze maand wordt begonnen met het tweede eiland. Elk kwartaal krijgt Marker Wadden er een extra eiland bij. In de zomer van 2018 vallen de nieuwe eilanden droog en krijgt moerasvegetatie de kans. In 2020 vindt de laatste afwerking plaats en vanaf dat moment blijft de natuur ongemoeid. Achter een kilometerslange zand-dam liggen de eilanden beschermd tegen storm. De vijf eilanden beslaan ongeveer duizend hectare, inclusief het onderwaterlandschap.