Toon alles (3)

Mariëlle Bemelmans nieuwe directeur Wemos

3 april 2017, 10:30
Mariëlle Bemelmans (Foto: Venus Veldhoen)
Mariëlle Bemelmans (Foto: Venus Veldhoen)
Sinds 1 april is Mariëlle Bemelmans de nieuwe directeur van Wemos. Bemelmans volgt Anke Tijtsma op, die dertien jaar werkzaam was bij Wemos, waarvan vijf jaar als directeur. ‘In Mariëlle heeft Wemos een ervaren leider met gedegen inhoudelijke kennis en veel oog voor medewerkers’, zegt Ed Rutters, voorzitter van raad van toezicht.
 
Stichting Wemos, opgericht in 1981, wil een structurele bijdrage leveren aan de verbetering van de gezondheid van mensen door middel van beleidsbeïnvloeding op nationaal, regionaal en mondiaal niveau, op basis van een mensenrechtenbenadering. Mariëlle Bemelmans heeft decennialange ervaring in internationale gezondheidszorg, vooral in zuidelijk Afrika. Ze werkte in managementfuncties bij onder andere Artsen Zonder Grenzen en Medair voor lange periodes in Sudan en Malawi en in een groot aantal andere Afrikaanse landen. Na haar terugkeer naar Nederland in 2014 werkte zij als Public Health Consultant voor onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. In 2016 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zorg voor hiv-patiënten bij een gebrekkig gezondheidssysteem en tekort aan zorgpersoneel.
 
‘Indrukwekkend trackrecord’ 
Bemelmans: ‘Tijdens mijn vele jaren in Afrika heb ik van dichtbij gezien wat er gebeurt als een land geen goed functionerend gezondheidssysteem heeft: precies het thema waarvoor Wemos pleit. Er zijn beperkingen in wat je op lokaal niveau kunt bereiken; denk maar aan tekort aan financiering of gebrek aan zorgpersoneel. Het zijn problemen niet alleen op de schaal van één land of regio, maar mondiaal. De link tussen ‘hier’ en ‘daar’ is altijd aanwezig. Daar zet ik mij met hart en ziel voor in. Bij Wemos aan de slag gaan vind ik een voorrecht. Wemos is dé pleitbezorger voor mondiale gezondheid in Nederland en heeft in 36 jaar een indrukwekkend trackrecord opgebouwd.’
 
Anke Tijtsma verliet Wemos in september vorig jaar om een full time masteropleiding te gaan volgen. Nelke Manders volgde haar op als interim-directeur.
 

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier

 
gerelateerde items