Margot Ende (SOS Kinderdorpen): “Bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties moeten samen handschoen oppakken”

Margot Ende (SOS Kinderdorpen): “Bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties moeten samen handschoen oppakken”
Margot Ende (SOS Kinderdorpen): “Bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties moeten samen handschoen oppakken”
6 juli 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Gisteren sloot de driedaagse internationale conferentie van SOS kinderdorpen over samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Sprekers Ben Knapen (Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken), Tex Gunning (RvB Akzo Nobel) en Margot Ende (directeur SOS Kinderdorpen) gaven hun visie en deze drie verschillende perspectieven hadden één gemeenschappelijke boodschap: meer samenwerken is noodzakelijk.

SOS Kinderdorpen signaleert de afgelopen jaren veranderende mogelijkheden in samenwerking met het bedrijfsleven; een toename van strategische partnerships in plaats van traditionele filantropie. Dit biedt belangrijke kansen voor de toekomst, maar behelst ook een aantal uitdagingen. Cross Sector Partnership betekent een lange termijninvestering vanuit beide partners; elkaars taal spreken is onontbeerlijk. Veldmedewerkers van SOS Kinderdorpen uit Brazilië, Ghana, Zuid-Afrika, Argentinië, Mexico, Kenia, Rusland en Kameroen zijn deze week in Nederland voor de conferentie; voor workshops over samenwerking met het bedrijfsleven en om hun visie en verwachtingen te delen met genodigde bedrijven.

Rol regering verandert
Margot Ende: “SOS Kinderdorpen gelooft dat investeren in zelfredzame gemeenschappen, moet beginnen bij het investeren in kinderen en zelfredzame families. De overheid speelt een belangrijke rol door samenwerking te stimuleren. Maar uiteindelijk moeten bedrijfsleven en
maatschappelijke organisaties de handschoen gezamenlijk oppakken.”
“De rol van regeringen verschuift naar die van makelaar in internationale verantwoordelijkheid: partijen bij elkaar brengen en het hulpbudget via publiek-private samenwerking gebruiken als hefboom voor investeringen”, zegt staatssecretaris Ben Knapen. “Daar ligt de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.”

“Wereld heeft leiderschap nodig”
Tex Gunning: “Bedrijven moeten zich bewust zijn van hun rol binnen en verantwoordelijkheid naar de maatschappij. Deze wereld heeft leiderschap nodig om grootse veranderingen teweeg te brengen.”