Malversaties bij oudervereniging blinden en CvI

8 maart 2007
Nieuws | | Goede doelen

Bij twee (relatief kleine) organisaties zijn afgelopen week financiële misstanden aan het licht gekomen. De oudervereniging blinden FOVIG balanceert op de rand van de afgrond dankzij ongepaste snoepreisjes en fraude van de ex-penningmeester. Bij de organisatie Christenen voor Israël heeft de voormalige voorzitter donateurs benaderd om persoonlijke leningen los te peuteren, maar houdt het bestuur de deksel stevig op de doofpot.


De Federatie van Ouders van Visueel Gehandicapte staat al een tijdje onder verscherpt toezicht van de Stichting Fonds PGO, dat namens het ministerie van Volksgezondheid subsidies verstrekt. De helft van de door PGO gegeven subsidie wordt namelijk gebruikt voor een kwartaalblad. Activiteiten voor ouders worden vrijwel niet georganiseerd. Vanwege onrechtmatige onkostentransacties heeft PGO al een deel van de subsidie teruggevorderd.

 


Een nieuwe twist in het verhaal is dat de ex-penningmeester die de onkostendeclaraties aan de kaak stelde is veroordeeld tot een geldboete wegens valsheid in geschrifte. Ex-pennningmeester Varno Morseld heeft namelijk pogingen ondernomen om na zijn royement gelden naar zijn privé rekening over te schrijven. En dat mag niet. Hij zegt als doel te hebben gehad om de leden te informeren over dubieuze declaraties en snoepreisjes.

 


Bij de Christenen voor Israel speelt een andersoortige kwestie. De voormalige voorzitter zat in geldproblemen en probeerde daar wat aan te doen door zijn positie te misbruiken en geld te lenen van donateurs. De kwestie kwam in maart vorig jaar aan het licht. Toentertijd weigerde Christenen voor Israël een intern onderzoek te starten en openheid van zaken te geven. De organisatie bleef volhouden niet bij de leenpraktijken betrokken te zijn en er bovendien niet door benadeeld te zijn. Uit een reconstructie van het Reformatorisch Dagblad bleek deze week echter dat het bestuur van CvI al in de zomer van 2005 wist dat haar voorzitter gemeenteleden aanschreef met misleidende informatie.

 


De betrokkenen weigeren ieder commentaar.