Malversaties bij Osteoporose Stichting?

19 april 2007
Nieuws | | Goede doelen

Afgelopen week trok de voormalige penningmeester van de Osteoporose Stichting in Trouw een deksel van de beerput. Volgens de het ex-bestuurslid wordt al het geld van de stichting opgesoupeerd door buitensporige dubieuze declaraties van de directie. Er is aangifte gedaan van de vermeende malversaties en subsidiegevers eisen opheldering.


Het doel lijkt loffelijk: patiënten met broze botten helpen. Maar in de praktijk komt daar volgens voormalig penningmeester Popescu weinig van terecht bij de Osteoporose Stichting. Popescu kwam er al kort na zijn aantreden achter dat er iets niet klopte met de financiële verslaglegging.

 


Volgens Popescu declareerden twee directeuren van de stichting, de dames de Boer en Suijkerbuik, jarenlang maandelijks gemiddeld 10.000 euro. Dit ondanks het feit dat een van de directieleden vrijwel onafgebroken in de VS woonde. De declaraties soupeerden vrijwel al het geld van de stichting op. Van het helpen van osteoporose patiënten kwam weinig meer terecht.

 


De penningmeester wilde na zijn aantreden de stichting hervormen en gaan werken volgens normale gebruiken van verslaglegging en declaratie, conform de code Tabaksblatt. Hij ontmoette daarbij de nodige weerstand. Sterker: na een half jaar in functie te zijn geweest werd hij ontslagen als "te lastig".

 


Er is deze week aangifte gedaan tegen de stichting. Ook enkele subsidiegevers hebben om opheldering gevraagd. De Osteoporose Stichting krijgt jaarlijks bijvoorbeeld 80.000 euro van het ministerie van VWS.

 


De directie weigert tot dusver ieder commentaar en hult zich in stilzwijgen.

 


Lees hier het artikel in Trouw