Maatschappelijke investeringsmarkt kan in 2016 groeien tot miljard pond

Maatschappelijke investeringsmarkt kan in 2016 groeien tot miljard pond
Maatschappelijke investeringsmarkt kan in 2016 groeien tot miljard pond
17 september 2012
Nieuws | | (Social) Impact

Uit een rapport van de Boston Consulting Group in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de markt van maatschappelijke investeringen (‘social investments’)in 2016 kan oplopen tot een miljard pond. Twee jaar geleden meldde het consultantsbureau nog dat een groei tot 165 miljoen werd verwacht.

De potentiële groei is het resultaat van een aantal trends, meldt het rapport. Daaronder vallen ondermeer outsourcing van publieke diensten aan goede doelenorganisaties en maatschappelijke ondernemingen. Maar ook de nieuwe Public Service (Social Value) Act, die het nodig maakt maatschappelijke waarde in acht te nemen bij het sluiten van nieuwe contracten.

Overheid helpt mee
Het rapport is gebaseerd op interviews met veertig organisaties die werkzaam zijn in 26 sectoren. Markten waar maatschappelijke organisaties actief zijn zullen waarschijnlijk groeien en maatschappelijke financieringen vormen een steeds groter deel van benodigde kapitalen, blijkt uit het rapport. Ook is gebleken dat de Britse overheid steeds meer diensten van filantropische en maatschappelijke ondernemingen afneemt.

Meer risico nemen
Toch is het aandeel van de maatschappelijke financiële markt in 2016 nog steeds klein. Om groter te worden, moeten maatschappelijke investeerders meer risico nemen en moet het aantal intermediairs groeien. “We kunnen voorzichtig optimistisch zijn”, concluderen de onderzoekers. “Dit rapport bewijst waar we allemaal op hoopten: social investment is een markt die klaar is voor groei.”

Nieuwe investeringen Big Society Capital
Het onderzoek werd uitgevoerd door Big Society Capital. Directeur Nick O’Donohoe (foto) zegt dat de organisatie sinds de oprichting op koers ligt en verwacht dit jaar zo’n vijftig miljoen pond te investeren. Big Society Capital heeft zeven nieuwe investeringen aangekondigd in maatschappelijke investeerders met een waarde van 33 miljoen pond. Eerder kondigde BSC aan te investeren in de Private Equity Foundation, Social Stock Exchange, Triodos Bank, Community Generation Fund en in de Private Equity Foundation.