Luisterlijn campagne in Week tegen eenzaamheid

Luisterlijn campagne in Week tegen eenzaamheid
Luisterlijn campagne in Week tegen eenzaamheid
29 september 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich eenzaam, en dit percentage neemt toe. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM. Omdat een luisterend oor gevoelens van eenzaamheid kan verminderen, start de Luisterlijn een grote luistercampagne In de Week tegen Eenzaamheid. Reizigers en voorbijgangers kunnen op verschillende NS-stations de ‘kunst van het luisteren’ ervaren.

Uit onderzoek blijkt dat een luisterend oor en een contactmoment gevoelens van eenzaamheid kunnen verminderen. Dat is geen nieuws voor vrijwilligers van de Luisterlijn. Al jaren merken zij dat een luisterend oor een positief effect heeft op de mentale gesteldheid. De behoefte aan een (anoniem) luisterend oor is nog steeds groot. In 2021 ontving de Luisterlijn maar liefst 588.057 oproepen. Veruit de meeste gesprekspartners geven aan zich beter te voelen na een gesprek met de Luisterlijn.

Contact heeft effect op gevoel van eenzaamheid
Dit blijkt ook uit de eerste voorlopige resultaten van een onderzoek dat SEOR (onderzoeksbureau van de Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft uitgevoerd in opdracht van de Luisterlijn. Het doel van dit onderzoek was te achterhalen of mensen baat hebben gehad bij het contact met de Luisterlijn. Voor 69% van de gesprekspartners geldt dat zij zich door het contact minder alleen voelen. Van een beetje (41%) tot heel erg (28%). Deze resultaten onderschrijven eerder onderzoek uit 2017. Daarin betogen Van Wijngaarden & The dat goed luisteren de belangrijkste interventie bij eenzaamheid is.

Schaamte over eenzaamheid
“Eenzaamheid is een vaak voorkomende en vaak niet uitgesproken aanleiding voor mensen om contact te zoeken met de Luisterlijn”, zegt Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn. “Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen en vinden het niet makkelijk over hun gevoelens te praten. Contact maken en luisteren met echte aandacht kunnen het verschil maken voor mensen die zich eenzaam voelen.”

Zoek contact en maak verbinding
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wil de Luisterlijn mensen activeren om écht te luisteren en de signalen van eenzaamheid te leren herkennen. Dat doen zij op zondag 2 en maandag 3 oktober samen mett Go mingle, NS en ProRail op Utrecht Centraal. Daarnaast is de Luisterlijn aanwezig op diverse stations in Nederland om te laten horen hoe eenzaamheid klinkt en om tips te geven over echt luisteren en het bespreekbaar maken van eenzaamheid.

Dit jaar vindt de Week tegen Eenzaamheid plaats van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober, met het thema 'Kom erbij'. De Week wordt landelijk geïnitieerd vanuit het VWS-programma Eén tegen eenzaamheid.

Klik voor informatie over de campagne van de Luisterlijn.

Over het onderzoekHet onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van de Luisterlijn werd recent uitgevoerd door SEOR. De onderzoeksgegevens worden verder geanalyseerd en de definitieve resultaten verschijnen in het najaar van 2022