Lubbers pleit voor dialoog tijdens Plan-seminar

25 oktober 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

"Een goede onderneming heeft een goede dialoog met de buitenwereld, dat moet geagendeerd worden." Dat zei Ruud Lubbers vorige week bij de opening van het seminar ‘Ondernemers tegen Armoede', georganiseerd door Plan Nederland. Tijdens dat seminar stond de praktijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen en maatschappelijke betrokkenheid in de strijd tegen kindarmoede centraal.


Een groeiend aantal bedrijven zoekt samenwerking met organisaties als Plan. Dat bleek volgens deze organisatie bij het seminar ‘Ondernemers tegen Armoede', waarvoor 152 deelnemers uit het bedrijfsleven zich hadden ingeschreven. Het gaat bij die samenwerking al lang niet meer om projectfinanciering alleen, zo bleek. De inbreng van specifieke deskundigheid uit het bedrijfsleven resulteert volgens Plan-directeur Paul Lem in kwaliteitsverbetering en grotere doelmatigheid van ontwikkelingsprogramma's. "Wij hebben de kennis van kindgerichte armoedebestrijding, u de kennis van bedrijfsprocessen en marktwerking", aldus Lem in zijn welkomstwoord. "Wij hebben de contacten, u de technologie. Samen bereiken we meer voor kinderen in ontwikkelingelanden."

 


Volgens gastspreker Ruud Lubbers, tegenwoordig o.a. voorzitter van de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF, zijn armoedebestrijding en commercie niet per definitie strijdig met elkaar. Lubbers refereerde in dat verband aan de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, die dit jaar ex aequo is toegekend aan de Bengaalse bankier Muhammad Yunus en de Grameen Bank. "Ontwikkelingen om armoede tegen te gaan hebben te maken met economische ontwikkelingen en daarmee met ontwikkelingen in het bedrijfsleven", aldus Lubbers.