Louise van Deth vertrekt als directeur Natuur en Milieu

10 januari 2008
Nieuws | | Personalia

AMSTELVEEN (10 januari) - Na vijf jaar zakelijk directeur te zijn geweest bij de Stichting Natuur en Milieu, waar zij onder andere een reorganisatie leidde, neemt Louise van Deth eind deze maand afscheid. Een nieuwe functie heeft ze nog niet, maar Van Deth hoopt dat het iets in de cultuur zal zijn. FM belde met de scheidend directeur en keek samen met haar terug en vooruit. "Als ik iets mijn hoofd heb doe ik het ook."


Waarom legt u het bijltje erbij neer?

 


Van Deth: "Het begon te kriebelen. Ik heb met ontzettend veel plezier bij Natuur en Milieu gewerkt en ook heel veel geleerd, maar nu is het tijd voor wat nieuws. In het verleden is gebleken dat mijn cyclus ongeveer vijf jaar bedraagt. Ik heb al in september vorig jaar aangegeven dat ik een andere uitdaging wilde aangaan. Er was dus alle tijd om een opvolger te vinden. Die is nu gevonden. Ik zal nog tot eind deze maand anderhalve dag per week aanwezig zijn om de overdracht soepel te laten verlopen."

 


Heeft u al een nieuwe functie op het oog?

 


Van Deth: "Het is wellicht ongebruikelijk, maar ik heb mijn afscheid aangekondigd zonder een alternatief achter de hand te hebben. Als ik iets mijn hoofd heb doe ik het ook. Ik wil het liefst in de cultuur aan de slag. Ik hou van muziek, theater en musea. Ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden om de zakelijke leiding van een theater op me te nemen. Links en rechts ben ik gesprekken aan het voeren. Ik ben me breed aan het oriënteren."

 


Wat zijn de belangrijkste mijlpalen van uw bewind geweest?

 


Van Deth: "Toen ik hier begon was het milieu uit de gratie. De laatste jaren is het onderwerp weer terug in het brandpunt van de belangstelling. Ik heb daar met mijn neus bovenop gezeten. Een jaar terug stond ik nog met Al Gore op een podium. Daarnaast was er de HIER-campagne, waarbij veertig goede doelen elk vanuit hun eigen veld iets aan het klimaat willen doen. Ik was voorziter van deze club. De hernieuwde aandacht voor klimaat en milieu betekent wel dat je als organisatie nog beter moet focussen en communiceren. Eerst hadden we gelijk en kregen we het niet. Nu hebben we ons gelijk gekregen en moeten we ons afvragen waar we als organisatie echt het verschil kunnen gaan maken."

 


Welke hete dossiers gaat u verder nog achterlaten voor uw opvolger?

 


Van Deth: "Natuur en Milieu is een lobbyorganisatie. We zullen blijven pleiten voor de invoering van een klimaatwet. Andere onderwerpen die de komende jaren de agenda zullen bepalen zijn het veranderende denken over mobiliteit, duurzame productie, en het volbouwen van Nederland. Hoe gaan we daar mee om? In de discussie over deze issues kan Natuur en Milieu een regisserende rol spelen."