Loterijen bereiden zich voor op komst buitenlandse gokbedrijven

Loterijen bereiden zich voor op komst buitenlandse gokbedrijven
Loterijen bereiden zich voor op komst buitenlandse gokbedrijven
14 januari 2014
Nieuws | | Loterijen

De herziene Wet op de kansspelen die op 1 januari 2015 ingaat, biedt zowel binnen- als buitenlandse bedrijven de mogelijkheid in Nederland met een vergunning onlinekansspelen aan te bieden. Dat zet de Nederlandse bedrijven onder toenemende concurrentiedruk. Daarnaast voorziet het wetsvoorstel in de mogelijkheid om een afdracht aan sport en goede doelen verplicht te stellen, maar dat is op dit moment nog niet geregeld.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de verwachte concurrentie op internet is de Nederlandse Staatsloterij op zoek naar partners en nieuwe vormen van kansspelen. Zo onderzoekt de loterij onder meer de mogelijkheid tot samenwerking met de Lotto, werd vandaag bekend. Beide kansspelondernemingen hadden de afgelopen jaren last van de economische recessie. De Staatsloterij was in 2012 goed voor een omzet van 787 miljoen euro, collega Lotto zette dat jaar 335 miljoen om. De Staatsloterij bracht onder meer nieuwe loterijvarianten op de markt, zoals de Oranjetrekking en de Gelukstrekking. De Lotto zag zijn kansspelomzet in de jaren 2010 tot en met 2012 telkens dalen.

Extra opbrengst voor de samenleving
De Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij zouden graag zien dat de voorgenomen fusie tot extra opbrengsten voor de samenleving leidt. ‘Als deze krachtenbundeling tot doel heeft dat onze samenleving extra loterijopbrengsten krijgt, dan zou dat mooi zijn. Juist in deze tijden zou je dat verwachten.’, zegt Marieke van Schaik (foto), managing director van de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij in een eerste reactie op de berichten over een voorgenomen fusie van de Staatsloterij met de Lotto.

Groot commercieel gokbedrijf
Nederland heeft een unieke traditie met haar loterijen, die jaarlijks 750 miljoen euro opleveren voor onze samenleving en 440 miljoen euro daarvan komt van de deelnemers van de Goede Doelen Loterijen. ‘Het zal toch niet de bedoeling zijn dat daar nu van binnenuit een groot commercieel gokbedrijf bijkomt? Of wordt nu eindelijk de kans gegrepen om deze loterijen substantieel te laten bijdragen aan de samenleving?’, aldus Marieke van Schaik.

Kansen voor Nederland
‘Wij hopen dat deze krachtenbundeling van de Staatsloterij en De Lotto er toe gaat leiden dat dit nieuwe bedrijf ook minstens 40 procent van ieder lot aan de samenleving gaat afdragen in plaats van de huidige 18 procent. Dat zou meteen al ieder jaar minstens 200 miljoen euro extra opleveren. De Nederlandse samenleving kan dat goed gebruiken. Wij kijken uit naar de plannen op dit punt. Wij gaan er van uit dat de kans gegrepen wordt om de loterijdonaties aan alle mensen en dieren die het nodig hebben en voor cultuur en sport op peil te houden en uit te breiden.’