Toon alles (2)

Longfonds zet cruciale stap naar nieuwe oplossingen voor longpatiënten

12 augustus 2019, 06:00
Michael Rutgers voorziet zelfs dat de huidige generatie vijftigers nog meemaakt dat er een mogelijkheid komt om longcellen echt te repareren bij COPD-patiënten.
Michael Rutgers voorziet zelfs dat de huidige generatie vijftigers nog meemaakt dat er een mogelijkheid komt om longcellen echt te repareren bij COPD-patiënten.
Het Longfonds heeft het investeringsfonds LungHealth opgericht en zet daarmee een cruciale stap in het realiseren van oplossingen voor longpatiënten. LungHealth heeft het doel om kansrijke resultaten uit wetenschappelijk onderzoek door te ontwikkelen naar (op de markt verkrijgbare) producten die longziekten voorkomen of genezen. En dat is hard nodig. Want er zijn 1,2 miljoen Nederlanders met een ongeneeslijke longziekte en dit aantal blijft groeien.

Het Longfonds wil dat er echte oplossingen komen voor mensen met een longziekte. ‘We maken(inter)nationaal onderzoek mogelijk en nemen de regie op de vervolgstappen die nodig zijn omgevonden wetenschappelijke doorbraken daadwerkelijk als oplossing bij de patiënt te brengen,’ zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds en initiatiefnemer van LungHealth. Het Longfonds financiert al 60 jaar onderzoek. In 2017 werd het programma LONGFONDS | Accelerate gelanceerd, om door internationale krachtenbundeling een medische doorbraak te versnellen.

‘Onderzoekers doen geweldig werk, maar als zij hun bevindingen gepubliceerd hebben, gaan ze weer verder met wetenschap. Ze hebben weinig mogelijkheden om vervolgstappen te maken met het naar de markt brengen van hun vindingen. Daarom zijn ook partijen nodig die verstand hebben van het maken en op de markt brengen van geneesmiddelen en andere (medische) producten. Zij dienen ook hiervoor het benodigde geld bijeen te brengen. Helaas zijn er in het longenveld nog weinig marktpartijen bezig met deze vertaalslag naar concrete producten. Daarom hebben wij het initiatief genomen en het investeringsfonds LungHealth opgericht.’

Fair Medicine
Het Fair Medicine principe is een belangrijk uitgangspunt: betaalbare zorg waar niemand rijk van wordt. Eventuele opbrengsten van LungHealth moeten vooral terug geïnvesteerd worden in onderzoek en het realiseren van oplossingen. Het nieuwe investeringsfonds gaat zorgen dat er ondernemingen komen die de doorontwikkeling van vindingen van de onderzoekstafel naar de markt waar kunnen maken. Dat doen zij door onderzoekers en hun wetenschappelijke ontdekkingen samen te brengen met mogelijke investeerders, in nieuwe ondernemingen. Het investeringsfonds gaat zelfstandig aan de slag en is een separate entiteit. Het Longfonds blijft zich richten op het aanjagen van nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Longen repareren
De doelstelling voor de komende jaren heeft Rutgers helder: ‘Als er binnen vijf jaar een bescheidenaantal patenten zijn vastgelegd en verder zijn doorontwikkeld met mogelijke oplossingen voor longreparatie of het voorkomen van astma, dan heeft LungHealth een goede start gemaakt.’
Rutgers voorziet zelfs dat de huidige generatie vijftigers nog meemaakt dat er een mogelijkheid komt om longcellen echt te repareren bij COPD-patiënten. ‘Ik verwacht met alle nieuwe ontwikkelingen,dat we binnen vijf tot zeven jaar de eerste onderzoeken bij mensen zullen zien om te kijken of longweefsel hersteld kan worden.’
gerelateerde items