Toon alles (1)

Longfonds overhandigt Rookvrije Generatie-Award aan Hanke Bruins Slot

10 december 2015, 00:00
Michael Rutgers (Longfonds) overhandigt de award aan Hanke Bruins Slot
Michael Rutgers (Longfonds) overhandigt de award aan Hanke Bruins Slot
Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA, ontvangt de Rookvrije Generatie Award. Het Longfonds, KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting prijzen de politica om haar inzet voor rookvrije zwangerschap.
 
Om de jeugd te beschermen tegen de gevolgen van roken en meeroken, startten de drie gezondheidsfondsen begin november een campagne voor de rookvrije generatie, om kinderen te laten opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daartoe worden initiatieven gestimuleerd als betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders, aanpak van tabaksmarketing en rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen.
 
Zwangerschap
Rookvrij opgroeien begint bij de zwangerschap. Bruins Slot vindt dat kinderen een gezonde start moeten hebben in het leven en het van belang is om zwangere vrouwen te helpen van hun rookverslaving af te komen. Jaarlijks worden nog altijd 15.000 kinderen voor de geboorte blootgesteld aan meeroken. Dat kan onder meer leiden tot vroeggeboorte, wiegendood en een te laag geboortegewicht. Ook kan het de longen van baby’s beschadigen en longziekten veroorzaken.
 
Hulp bij stoppen
Het CDA-Kamerlid pleit in een recent pamflet aan minister Schippers voor hulp aan vooral laagopgeleide vrouwen om te stoppen met roken als ze zwanger zijn. Van deze groep blijft nu nog 22% roken. Mensen in de omgeving van de zwangere vrouwen roken vaak ook.
 
Geen financiële drempels
Bruins Slot pleit ervoor om financiële drempels voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken zoveel mogelijk weg te halen. Daarnaast moet er meer kennis komen over de risico’s van roken tijdens de zwangerschap. Ook wil Bruins Slot meer structurele aandacht in de geboortezorg voor preventie en leefstijl, afgestemd op de moeder.
 
Het Kamerlid kreeg de prijs uit handen van Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, in het Tweede Kamergebouw in Den Haag.
 
gerelateerde items