Loket Kickstart Cultuurfonds weer geopend voor aanvragen

8 februari 2021, 15:27
Loket Kickstart Cultuurfonds weer geopend voor aanvragen
Loket Kickstart Cultuurfonds weer geopend voor aanvragen
Vanaf 1 februari is het loket van Kickstart Cultuurfonds weer opengegaan voor aanvragen van producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters uit heel Nederland. Kickstart Cultuurfonds doneert dit jaar bijna 20 miljoen euro aan de nog immer in zwaar weer verkerende culturele sector. Het doel van dit tijdelijke noodfonds is ondersteuning van de sector bij het coronaproof en live kunnen ontvangen van publiek, zodat iedereen kan blijven genieten van kunst en cultuur. 
 
Een aanvraag is bij één loket in te dienen en wordt, aldus belooft het steunfonds, binnen vier weken afgehandeld. Het kan onder meer gaan om hygiënemaatregelen, aanpassingen van gebouwen om publiek veilig te ontvangen, het opstarten of aanpassen van coronaproof producties en tegemoetkoming in achterblijvende publiekinkomsten vanwege de anderhalvemetersamenleving. Nieuw dit jaar is dat ook aanvragen kunnen worden ingediend voor corona-gerelateerde communicatie-inspanningen en kosten die producenten en musea maken om hun producties of tentoonstellingen geschikt te maken voor streaming en online aan te bieden aan publiek. 
 
In 2020 € 16 miljoen gedoneerd aan 418 instellingen uit hele land
Kickstart Cultuurfonds werd in 2020 opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, en werkt samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.
Vorig jaar werd door het fonds al €16 miljoen uitgekeerd. Aanvragen uit het hele land werden gehonoreerd: zo’n 60% van de gedoneerde €16 miljoen ging naar instellingen in provincies buiten de Randstad en naar projecten met een landelijk bereik. De toekenningen waren heel divers.
 
Op www.kickstartcultuurfonds kunnen aanvragers zien wanneer het loket voor hen geopend is en wat de ruimere voorwaarden, nieuwe indiendata en aanvraagprocedure zijn.

►Bronnen: Kickstart Cultuurfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds
gerelateerde items