Lokale doelen scoren het best op vertrouwen

27 april 2011
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek


AMSTELVEEN (21 april) - Terwijl het vertrouwen in landelijke goede doelen de afgelopen jaren flink is gedaald, is het vertrouwen in kleine, lokale doelen niet allen stabieler maar ook een stuk hoger. Dit blijkt uit de laatste meting van Het Nederlandse Donateurspanel (NDP).

 


In elke meting van het NDP wordt de vraag gesteld hoeveel vertrouwen men heeft in instanties zoals landelijke goede doelen, kleine lokale goede doelen, kerken, het CBF-Keur voor goede doelen, media, overheid en grote bedrijven. Hieruit blijk t dat lokale doelen steevast het hoogst scoren. De resultaten ondersteunen de trend dat ‘dichtbij geven' aan concrete projecten of doelen met een zichtbaar resultaat, steeds aantrekkelijker wordt voor mensen.

 


De eerste meting van 2011 laat vooral een stabilisatie zien op het niveau van eind vorig jaar. Hierbij nemen de kleine lokale goede doelen zoals gezegd nog steeds de koppositie in. De media en overheid winnen iets aan vertrouwen. Een nieuwkomer, de categorie ‘banken en verzkeringsmaatschappijen', heeft bij slechts 31% van de respondenten net of ruim voldoende vertrouwen en staat daarmee meteen onderaan het rijtje.

 


Download de gehele maart-rapportage van het Nederlandes Donateurspanel: klik hier.