Leprastichting en Dark & Light gaan samenwerken

18 mei 2010, 08:59
AMSTELVEEN (18 mei) - De ontwikkelingshulporganisaties Dark & Light en Leprastichting gaan samenwerken in Nigeria. Beide organisaties zijn al jaren actief in dit land. Deze week tekenden de directeuren Jan van Berkel (Leprastichting) en Ton ten Hove (Dark & Light) een "Memorandum of Understanding", om deze samenwerking te bekrachtigen.

Door het uitgebreide netwerk en de jarenlange relatie die de Leprastichting heeft opgebouwd met de overheid op het terrein van lepra- en tuberculosezorg, kan de stichting Dark & Light haar specifieke expertise met betrekking tot de oogzorg nu nog breder en beter inbrengen.
De Leprastichting ondersteunt de Nigeriaanse overheid bij de lepra- en tuberculosebestrijding in dertien deelstaten in het noorden en noordoosten van Nigeria. De bestrijdingsprogramma's in deze staten worden ondersteund vanuit het kantoor van de Leprastichting in Jos, de hoofdstad van de staat Plateau.

Beide organisaties hechten een groot belang aan samenwerking met andere organisaties. Niet alleen in de projectlanden, maar ook in Nederland en Europa, teneinde kennis te delen, de efficiency te verhogen en de impact voor de doelgroep te vergroten.

De organisaties starten nu gezamenlijk een oogzorgprogramma dat zich richt op betere basisoogzorg op gemeenschapsniveau en op een beter doorverwijssysteem voor specialistische behandelingen. Ook wordt voorzien in onderwijs en vaktrainingen voor blinden en slechtzienden die niet meer medisch behandeld kunnen worden.

Het programma heeft een duur van vijf jaar, en heeft een totale begroting van 543.000 euro. Beide organisaties dragen ongeveer evenveel bij.

gerelateerde items