Leiderschapscrisis non-profits dreigt dankzij vergrijzing

8 december 2005
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

In de komende vijftien jaar zal drie vierde van de non-profit bestuurders de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Een nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 2.200 non-profit directeuren, suggereert dat er grote problemen zullen ontstaan bij het opvullen van de openvallende posities.

 

Even wat feiten. Ruim 70% van de mensen die nu een leidende positie bekleden in de non-profit wereld, zijn lid van de baby boom generatie. Een kleine 25% van de leiddinggevenden geeft bovendien aan tussen nu en 2007 het stokje over te willen dragen. Nog eens 42% van de bestuurders wil hetzelfde doen, maar dan voor 2009.

 

Het verloop dat de komende jaren verwacht wordt, is een stuk groter dan dat van de afgelopen jaren. Het onderzoek van de Annie E. Casey Foundation wijst uit dat er de komende vijf jaar twee keer zoveel bestuurders zullen vertrekken als in de periode 2000 - 2005. 

 

Worden de onderzoeksresultaten naast demografische voorspellingen gelegd, dan kan bovendien met redelijke betrouwbaarheid gesteld worden dat tot 2020, wanneer de laatste baby boomers 62 zullen zijn, 73% van de non-profit leiders het toneel zullen verlaten. Aan de hand van diezelfde demografische trends concluderen de onderzoekers dat het in Amerika moeilijk zal worden vervangers te vinden. En aangezien de vergrijzing ook Nederland treft, is het goed voorstelbaar dat dezelfde leiderschapsproblematiek zich ook hier de komende twee deccennia zal gaan manifesteren.