Legacy Monitor: Topinkomsten in 2021, groeiverwachting blijft positief

Legacy Monitor: Topinkomsten in 2021, groeiverwachting blijft positief
Legacy Monitor: Topinkomsten in 2021, groeiverwachting blijft positief
27 oktober 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Steeds vaker nalatenschappen naar goede doelen

De inkomsten van goede doelen uit nalaten in zowel het eerste als tweede Coronajaar, laten een aanzienlijk groei zien. Dit blijkt uit de Legacy Monitor van 2022, het publieksrapport van dit benchmarkonderzoek van 28 Nederlandse goede doelen. Omdat de overige inkomsten van particulieren stagneren, wordt het aandeel nalatenschappen daarbinnen groter. Van wat goede doelen van particulieren ontvangen komt nu 32%  via een testament. De prognose is dat de inkomsten uit nalatenschappen vanaf het huidige hoge niveau gematigd doorgroeien met gemiddeld 2,2% per jaar in het komende decennium.

Die inkomstengroei komt niet alleen door het hogere aantal overlijdens. Sinds 4 jaar ziet de Monitor ook een stijging van het aantal ontvangen begunstigingen per duizend overledenen. Dit schrijven we toe aan drie factoren: 
1. Het percentage mensen met een testament groeit.
2. Een nieuwe generatie erflaters drukt hun stempel op de inkomsten; babyboomers staan meer open voor nalaten aan goede doelen.
3. De toegenomen wervingsinspanningen rond nalaten van de goede doelensector.

De sterke groei in de afgelopen jaren komt ten goede aan alle sectoren. De meeste inkomsten zijn  voor de gezondheidssector en voor organisaties die zich met internationale problematiek en mensenrechten bezighouden. De grootste groei blijft voor de sector cultuur. Middelgrote en kleinere goede doelenorganisaties zien een wat grotere groei dan de allergrootste ontvangers.

Onderdeel van de Legacy Monitor is een uitgebreid consumentenonderzoek onder 50-plussers. Steeds meer mensen maken een testament, de helft daarvan herziet dat minsten éénmaal. Het begunstigen van een goed doel speelt daarbij relatief vaak een rol.

Het Legacy Futures snapshotrapport is een samenwerking tussen Legacy Foresight / Legacy Futures en Arjen van Ketel. Het Legacy Futures rapport 2022 kunt u hier downloaden. 
Rapporten van voorganade jaren staan hier

nu gratis te downloaden: Legacy Futures Document (legacyforesight.nl). De rapporten van voorgaande jaren staan hier: https://www.legacyforesight.nl/documenten

In januari start de nieuwe onderzoekcyclus, meer informatie over deelname en de introductiebijeenkomst kunt u opvragen bij Arjen van Ketel of Lena Vizy.

Legacy Futures is een gespecialiseerde adviesgroep voor nalatenschappenfondsenwerving. Het helpt wereldwijd meer dan 200 organisaties om het beste te halen uit de grote kracht die nalaten kan betekenen voor een betere wereld.