Legaat-app verhevigt aanval op 'gewone' notaris

20 juli 2016
Nieuws | | Tax & Legal

ANBI's kunnen eenvoudiger legaten werven door middel van een nieuwe OnlineLegaat-app. Het opstellen van een legaatakte zou online gedaan kunnen worden en vervolgens afgehandeld kunnen worden door de dichtstbijzijnde DoeHetZelfNotaris. Deze neemt vervolgens contact op voor een eenmalig bezoek ter ondertekening van de akte en registreert deze in het CTR. De kosten bedragen €125, zo claimt initiatiefnemer Instituut GoedNalaten.
 
De nieuwe applicatie is door Instituut GoedNalaten ontwikkeld in samenwerking met DoeHetZelfNotaris.nl en kan door ANBI's op hun website worden geplaatst. Volgens GoedNalaten-bestuurder Theo Hesen hoeven vrienden, leden of donateurs alleen hun persoonlijke gegevens en het bedrag in te vullen en de akte te verzenden naar de dichtstbijzijnde DoeHetZelfNotaris. Deze neemt vervolgens contact op voor een eenmalig bezoek ter ondertekening van de akte en registreert deze in het CTR. Het hele proces is daarmee notarieel en erfrechtelijk geheel geborgd, aldus Hesen.
 
Een testamentaire schenking in de vorm van een (geld-)legaat kan heel goed via een dergelijke eenvoudige notariële akte geregeld worden, aldus Hesen. 'Deze akte is een aanvulling op het testament of op de wettelijke erfrechtbepalingen. Mensen hebben dus geen (nieuw) testament nodig voor deze vorm van testamentair schenken. De akte wordt geregistreerd in het Centraal Testament Register (CTR) door de notaris en heeft daarmee testamentaire geldigheid. Met deze nieuwe service wordt het ook voor de grote groep van mensen met kinderen ineens een stuk aantrekkelijker en makkelijker om een deel van hun bezit aan hun favoriete goede doel te schenken.'
 
Pablo van Klinken, directeur van DoeHetZelfNotaris.nl: 'Omdat we denken dat we de goede doelen van Nederland hiermee kunnen ondersteunen hebben we bewust de prijs erg laag gehouden op € 125,- voor een akte. Samen met GoedNalaten gaan we de achterliggende services voor goede doelen dan ook graag verder uitbreiden'.
 
Meer informatie: klik hier