Landelijke registratie overtreders gedragsregels vrijwilligerswerk

15 november 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTELVEEN (15 november) - Minister Hirsch Ballin heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat er een register komt van vrijwilligers die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Maar de verplichte verklaring omtrent het gedrag (VOG) komt er niet.


De minister schrijft dat er één landelijke set gedragsregels komt, waarmee organisaties seksueel misbruik of ongewenst gedrag kunnen voorkomen. Deze regels zullen worden opgesteld door de Vereniging NOV. Daarnaast komt er een protocol dat aangeeft wat er moet gebeuren indien er toch incidenten plaatsvinden.



Overtreders die uit de vereniging zijn gezet zullen landelijk worden geregistreerd. Vrijwilligersorganisaties kunnen de landelijke lijst raadplegen tijdens sollicitatieprocedures. Daaraan is dan wel de verplichting verbonden dat zij ook de gedragsregels en het protocol invoeren.



Er was sprake van dat alle vrijwilligers een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) zouden moeten aanvragen. Deze verplichting komt er echter niet. Wel gaat de minister de drempel voor het aanvragen van een dergelijke verklaring verlagen, door de prijs te verlagen van dertig naar twintig euro.



De plannen van minister Hirsch Ballin worden nog voorgelegd aan College Bescherming Persoonsgegevens.