Toon alles (1)

Lancering website nierdonatie bij leven

15 januari 2016, 00:00
Lancering website nierdonatie bij leven
Lancering website nierdonatie bij leven
Door het grote tekort aan postmortale donornieren worden steeds meer nierpatiënten getransplanteerd met een nier van een levende donor. Nierdonatie bij leven is een moedig besluit, dat een weloverwogen keuze vergt. Volledige en objectieve informatievoorziening is hierbij van cruciaal belang. De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en de Stichting Anonieme Nierdonatie lanceren vandaag het online platform www.nierdonatiebijleven.nl. Dit platform heeft als doel meer bekendheid te geven aan donatie bij leven. Het biedt potentiële donoren en nierpatiënten op zoek naar een donor op één centrale plaats betrouwbare informatie en ondersteunt hen in het (afwegings)proces voorafgaand aan nierdonatie bij leven.
 
Beste behandeling
Werken je nieren niet meer, dan ga je dood. Dan is een nierfunctievervangende behandeling noodzakelijk.  Dialyse houdt mensen in leven, maar leidt niet tot herstel van de eigen nierfunctie en is zeer belastend voor de patiënt. De gezondheid gaat achteruit in de loop van een beperkt aantal jaren en de kwaliteit van leven wordt aangetast. Transplantatie is medisch gezien de beste nierfunctievervangende behandeling, levert een hogere kwaliteit van leven op voor nierpatiënten en is zeer kosteneffectief. Vanwege het grote tekort aan postmortale donornieren is het belang van donatie bij leven groot: de wachttijd op een nier van een overleden donor is gemiddeld ruim 3 jaar. Jaarlijks overlijden onnodig veel mensen omdat een donornier te laat komt.
 
Langere levensduur donornier
Transplantatie met een nier van een levende donor biedt patiënten meer perspectief dan transplantatie met een nier van een overleden donor. Als er tijdig een levende donor is, kan transplantatie plaatsvinden vóór dialyse nodig is. De levensduur van de donornier van een levende donor is dan gemiddeld zo’n 25 jaar. Dit tegen gemiddeld 20 jaar als de donatie bij leven plaatsvindt en als dialyse al is gestart en gemiddeld 10 jaar voor een nier van een overleden donor. Meer nierdonaties bij leven zorgt tevens voor een kortere wachtlijst. Ook nierdonatie na overlijden blijft belangrijk omdat niet iedereen een levende donor vindt en de wachtlijst te lang is.
 
Weloverwogen besluit
Betrouwbare informatievoorziening en contact met ervaringsdeskundigen spelen een belangrijke rol in het afwegingsproces voorafgaand aan nierdonatie bij leven. De website nierdonatiebijleven.nl is dé plek voor betrouwbare informatie, ervaringsverhalen van nierdonoren en nierpatiënten en antwoorden op vragen over nierdonatie bij leven. Ook biedt het de mogelijkheid direct in contact te komen met getrainde ervaringsdeskundigen via de telefonische informatielijn Donor voor donoren. Hierdoor is een potentiële donor in staat een weloverwogen besluit te nemen over eventuele donatie.
Op de website worden potentiële donoren en nierpatiënten door het gehele traject meegenomen: van de fase van wikken en wegen, tot de medische, praktische en financiële informatie. Via de website bieden we ook de mogelijkheid om daar waar mogelijk het proces van donatie en transplantatie te verbeteren door een signaleringsfunctie te vervullen.
 
gerelateerde items