Laatste weken Nationale Gedichtenwedstrijd

13 oktober 2011
Nieuws | | Vermogensfondsen

Amsterdam (13 oktober) - De derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd sluit op 1 november aanstaande. Tot die tijd kunnen gedichten nog worden ingezonden. Deelnemers dingen mee naar de hoofdprijs van 10.000 euro en een plaats in de Top 100. Dit jaar worden nadrukkelijk ook Vlaamse dichters uitgenodigd hun gedichten in te zenden. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr fungeert als juryvoorzitter.


Bloemlezing

De drie beste gedichten worden gepubliceerd in het oudste literaire tijdschrift van Nederland, De Gids. Daarnaast krijgen winnaars gastoptredens aangeboden door Literair Productiehuis Wintertuin, en worden de beste 100 gedichten gepubliceerd in een bloemlezing door uitgeverij Augustus. Al met al een aansprekend podium, waardoor onbekende dichters zich in de kijker kunnen spelen. Zo debuteerde onlangs Gerrit Molenaar, die in de editie van 2010 met drie gedichten in de top 100 stond, met de bundel Kus me nog eens wakker.


"Poëzie niet voor elite"

Bij de voorgaande twee edities werden in totaal 25.000 gedichten ingezonden. "Een gedicht wil gelezen worden. Het is een misverstand dat poëzie iets voor een elite is, een ‘tijdverdrijf voor enk'le fijne luiden'. Er loopt kennelijk een grote groep nog onontdekte dichters rond. De Nationale Gedichtenwedstrijd kan een belangrijke rol spelen in het naar de oppervlakte brengen van dat talent", aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.


De winnaars worden op dinsdagavond 24 januari bekend gemaakt in de Amsterdamse Stadsschouwburg.