“Kwestie Juan Carlos tast goede naam van het WNF aan”

19 april 2012
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (19 april) - Als het aan de directeur van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds ligt, wordt de Spaanse koning Juan Carlos geroyeerd als erevoorzitter van de organisatie. Dat zei Johan van de Gronden eergisteren in het NOS Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen. Juan Carlos bleek afgelopen week op olifantenjacht te zijn geweest in Botswana.

De jacht van koning Juan Carlos, erevoorzitter van het Spaanse WNF, kwam aan het licht toen hij zijn heup brak. Afgelopen vrijdag vloog hij terug naar Spanje. De Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds voelt zich “bijzonder gegeneerd en onaangenaam verrast”. De Spaanse koning is al sinds de oprichting in 1968 erevoorzitter van het Spaanse WNF.

Afstand doen van voorzitterschap
“Deze kwestie tast de goede naam van het WNF aan en we hopen dat de Spaanse koning snel met uitleg komt”, zei Johan van de Gronden, directeur van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds in een reactie. “Ik vind het echt ongehoord. Als hij erevoorzitter was geweest van WNF Nederland, dan had ik hem vandaag nog geroyeerd.”

Brief aan Juan Carlos
WNF heeft gisteren een brief aan de koning gestuurd met de vraag om opheldering. In de brief wordt volgens de Nederlandse WNF-directeur “heel duidelijk gesuggereerd dat koning Juan Carlos zelf tot inzicht komt en terugtreedt”. Veel mensen eisen dat de koning afstand doet van zijn voorzitterschap en volgens de Spaanse media overlegt hij deze week met premier Rajoy om de imagoschade te beperken.