Kwaliteit doe-het-zelvers onvoldoende

12 april 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Particuliere hulpverleningsinitiatieven schieten als paddestoelen uit de grond. Subsidieaanvragen van deze kleintjes worden echter zelden gehonoreerd. Dit komt omdat het particuliere initiatief vaak niet aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet.


Particulieren die een subsidieaanvraag indienen bij medefinancieringsorganisaties als Hivos, ICCO, Plan Nederland, Cordaid, NCDO en Oxfam Novib kunnen een bijdrage bijna bij voorbaat al vergeten. Het aantal aanvragers dat subsidie krijgt ligt rond de veertig procent.

 


Uitschieters zijn Oxfam Novib en Hivos. Bij Hivos worden slechts twee op de tien aanvragen gehonoreerd. Dit percentage ligt bij NCDO stukken hoger: negen op de tien aanvragen kunnen een bijdrage bijschrijven.

 


Grootste struikelblok bij de subsidieaanvragen is dat kleine particuliere initiatieven meestal niet aan de gestelde kwaliteitsnormen voldoen. Vaak is de organisatie van de kleine hulpverleners te informeel om de subsidieverstrekkers te kunnen bekoren. Dat aanvragen bij NCDO kansrijker zijn dan bij de rest, komt omdat deze organisatie draagvlak creëren belangrijker vindt dan de kwaliteit van projecten.