Toon alles (2)
Kirsten Karmiggelt

‘Nieuwe categorie werkende armen in kunstsector dreigt’

20 mei 2019, 07:00
Kunstenaars hebben weinig kansen hun positie te verbeteren of een vaste baan te krijgen
Kunstenaars hebben weinig kansen hun positie te verbeteren of een vaste baan te krijgen
Binnen de kunstsector is ruim 70 procent werkzaam als zzp’er. De ruime meerderheid van deze zzp’ers moet het doen met een uurtarief dat verre van wat marktconform is. De helft verdient slechts een schamele € 28 of minder per uur. Dit is niet alleen weinig ten opzichte van alle zzp’ers in Nederland, maar ook ten opzichte van vergelijkbare sectoren. Dat blijkt uit het onderzoek Kunst als gunst? Van Dimitri Lahaut.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
Zzp’ers in de kunstsector hebben bovendien lagere uurtarieven dan werknemers uit de sector. Het is de vraag of met name het werken met een vast bedrag als honorarium (fixed fee) niet te vaak ongunstig uitpakt voor zzp’ers, gezien de tijd en de kosten die ze in opdrachten steken.
 
De kunstenaars hebben ook weinig kansen hun positie te verbeteren of een vaste baan te krijgen, omdat culturele instellingen krap zitten en liever met zzp’ers werken, dan mensen in dienst nemen. Volgens onderzoeker Dimitri Lahaut dreigt een nieuwe categorie ‘werkende armen’ te ontstaan. En die is veel groter dan gedacht, omdat het allang niet meer gaat om een enkeling die zijn werk tegen bodemtarieven aanbiedt.
 
Wat verdienen zzp’ers gemiddeld per uur?
€68 - Dienstverlening informatietechnologie
€36 - Informatie en communicatie
€84 - Advies, management en bedrijfsvoering
€45 - Industrieel ontwerp en vormgeving
€73 - Advisering, onderzoek en overig
€70 - Overheid en onderwijs
€27 - Gezondheidszorg
€38 - Kunst
€34 - Cultuur, sport en recreatie

Dimitri Lahaut van het gelijknamige bureau onderzocht eerder vacatures in de cultuursector. Daaruit kwam naar voren dat het aantal vacatures in de culturele sector toenam. Bij ruim 40 procent ging het echter om vacatures voor hoogopgeleide vrijwilligers en stagiaires, en niet om betaald personeel. Het nieuwe onderzoek Kunst als gunst? is een verdere verkenning van de culturele arbeidsmarkt en analyseert de financiële positie van zzp’ers in de sector kunst.
 
U kunt het rapport via deze link downloaden.
 
Dimitri Lahaut MSc is zelfstandig onderzoeker in de culturele sector. Hij voltooide de master Vrijetijdswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en de studie Facilitaire Dienstverlening in Heerlen. 
 
gerelateerde items