Kroonprins: minder regeldruk ontwikkelingshulp, graag

17 april 2008
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (17 april) - Tijdens de 118e vergadering van de Interparlementaire Unie in Kaapstad heeft prins Willem-Alexander een speech gehouden, die de wenkbrauwen van sommige deed fronsen. De kroonprins wil dat rijke landen de regeldruk druk en administratieve verantwoording voor aan derde wereld landen verleende hulp terugschroeven.


Vooral het gebrek aan inefficiëntie is de prins een doorn in het oog. Donerende landen leggen bezoeken af aan ontvangende landen, waarmee veel kosten gemoeid zijn. Ook gaat veel geld zitten in verantwoording van ontvangen gelden. Geld dat dus niet terecht komt bij de allerarmsten.

 


De prins ziet een oplossing in een ´VN-loket voor alle organisaties´. Volgens Willem-Alexander moet het mogelijk zijn om alle landen die ontwikkelingsgeld ontvangen een keer per jaar volgens een zelfde formule te laten rapporteren wat er met het geld gebeurd is.

 


In zijn toespraak vroeg de prins ook meer aandacht voor internationale samenwerking rond grensoverschrijdende rivieren. Er zijn in de wereld meer dan 250 rivieren die door meerdere landen stromen. Er zou kunnen worden samengewerkt op het gebied van het voorkomen van verontreiniging en het verminderen van de kans op overstromingen.

 


Willem-Alexander noemde de Rijn, de Donau en de Mekong als lichtende voorbeelden die een "Gezamenlijk aanpak hebben met indrukwekkende resultaten."