Kritisch zijn op de impact die je maakt 

17 maart 2020, 00:00
Nicole van de Hoeve, Senior Private Banker Charity & Instellingen Zuid-West 
Nicole van de Hoeve, Senior Private Banker Charity & Instellingen Zuid-West 
Hoe ga je om met grote financiële beslissingen? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg impact maakt? Het zijn vragen waar Nicole van de Hoeve dagelijks voor haar werk als Charity Banker en voor haar bestuurswerk mee bezig is. ‘Ik ben naast Charity Banker bij ING Private Banking, ook bestuurslid van Mercy Ships, een internationale hulporganisatie die met een varend ziekenhuisschip operaties uitvoert in de armste landen ter wereld.’ 
 
De afgelopen jaren stonden we bij Mercy Ships voor een aantal forse financiële besluiten. Ik heb een goed financieel inzicht, maar wat als het helemaal anders loopt dan je verwacht? Wat zijn de risico’s? Ik denk regelmatig na over de vraag of we als bestuur kritisch genoeg zijn op de impact die we maken en hoe we dat doen. Voor mijn eigen bestuursfunctie kan ik die laatste vraag beantwoorden met “niet helemaal”. 
 
Kwetsbaar 
Dankzij bemoeienis van Harvard University gaan we dit verbeteren. We laten door Harvard onderzoeken of we - plat gezegd - efficiënt en goed bezig zijn. Deze onderzoeken worden gepubliceerd. Heel spannend, want dat kan mogelijk kritiek opleveren. Mijn uitdaging als bestuurslid is om te zorgen dat we als organisatie wendbaar genoeg zijn om ons snel aan te passen aan de conclusies. We zijn enorm transparant en stellen ons kwetsbaar op. Zo kunnen we alleen maar beter worden. 
 
Risico’s nemen 
Risico’s nemen is spannend, maar blijven doen wat je altijd deed is lang niet altijd een optie. Kijk naar de negatieve rente op spaartegoeden. Zo’n aankondiging kan in een bestuur veel discussie opleveren. Nemen we het verlies en gaan we betalen? Gaan we meer aan de doelstelling uitgeven? Gaan we beleggen? Je kunt op dat moment niet alleen maar naar de penningmeester kijken. De consequenties zijn ook voor onze rekening, we zijn allemaal bestuursverantwoordelijk. 
 
Verder helpen 
Het is dan fijn om te sparren met een adviseur die er wat verder vanaf staat,
die snapt welke uitdagingen spelen in de branche en die ervaring heeft in het be- heer van vermogen. Ik vind het geweldig om andere goede doelen, vermogensfond- sen en religieuze instellingen bij te staan met mijn advies. En het werkt heel goed dat ik daarbij mijn ervaring als bestuurslid mee kan nemen.’ 
 
Verder praten of heeft u financiële onderbouwing nodig voor uw besluiten? Neem contact op met Nicole via Nicole.van.de.Hoeve@ing.com of telefoon 06 3074 0074. 
 
Nicole van de Hoeve is sinds 2016 in dienst bij ING Private Banking. Met een team van charity specialisten bedient zij goede doelen, vermogensfondsen en religieuze instellingen op het gebied van o.a. vermogensbeheer, betaalinnovaties en alle andere zaken waarmee bestuurders van deze stichtingen in het dagelijks leven uitgedaagd worden. Daarvoor werkte zij bij Staalbankiers en ABN Amro. 

 
gerelateerde items