Koninklijke onderscheiding AnneMarie Calon (ALS Nederland)

AnneMarie Calon, lid van de Raad van Toezicht van Stichting ALS Nederland, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
AnneMarie Calon, lid van de Raad van Toezicht van Stichting ALS Nederland, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
17 november 2015
Nieuws | | Personalia

AnneMarie Calon, lid van de Raad van Toezicht van Stichting ALS Nederland, ontving afgelopen donderdag een Koninklijke onderscheiding. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd uitgereikt door Hans Kuperus, Chef Kabinet van de Burgemeester van Utrecht.

‘AnneMarie heeft een onschatbare waarde in het orkestreren van de wereldwijde inspanningen op het gebied van ALS’, zegt Marguerite Soeteman-Reijnen, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting ALS Nederland. ‘Ze heeft buitengewoon veel impact gehad op de bekendheid van ALS in het algemeen, op de fondsenwerving voor de stichting en op het verhogen van de effectiviteit van het huidige wetenschappelijke onderzoek.’

ALS loopbaan
Calon is sinds 2000 betrokken bij ALS. Allereest als bestuurslid van Stichting Valscherm, een rechtsvoorganger van de huidige Stichting ALS Nederland. Na een fusie tussen Stichting ALS Onderzoeksfonds, Stichting Valscherm en Stichting ALS Centrum Nederland ontstond in 2005 Stichting ALS Nederland, waar Calon zitting in het bestuur nam. Vanaf 2012 nam zij zitting in de Raad van Toezicht van Stichting ALS Nederland als Secretaris.

Grote verdiensten voor ALS
‘Door de visie en daadkracht en onder Calon’s bezielende leiding binnen de Raad van Toezicht heeft ALS meer aandacht gekregen, is er veel extra geld opgehaald en is internationale samenwerking en fondsenwerving gerealiseerd. De inkomsten van Stichting ALS Nederland zijn aanzienlijk gestegen waardoor de financiële bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek groeide. Het ALS Centrum, waarmee Stichting ALS Nederland nauw samenwerkt, heeft door de financiële steun o.a. het stellen van de diagnose van ALS weten terug te brengen naar een dag. Dit heeft tot vandaag gevolgen gehad voor honderden patiënten in Nederland en zal voor nog veel meer patiënten gevolgen hebben in de toekomst. De unieke internationale samenwerking die door initiatie van Calon werkelijkheid is geworden, heeft een belangrijke acceleratie functie in het vinden van een medicijn.’