Koninklijke onderscheiding voor Sir Fazle Abed

26 november 2019, 06:00
Koninklijke onderscheiding voor Sir Fazle Hasan Abed
Koninklijke onderscheiding voor Sir Fazle Hasan Abed
Sir Fazle Hasan Abed is koninklijk onderscheiden, meldt BRAC International. Voor zijn grote inzet en bijdrage aan effectieve en duurzame armoedebestrijding wereldwijd, kreeg de oprichter en voorzitter van de internationale ontwikkelingsorganisatie BRAC de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt.

In 2009 heeft Abed de in Nederland gevestigde tak BRAC International opgericht. BRAC werkt nu in 10 landen in Afrika en Azië en met de geïntegreerde de aanpak om vrouwen en hun families blijvend uit armoede te halen. Daarnaast adviseert BRAC in nog 33 landen overheden en andere organisaties in effectieve armoedebestrijding.

Anders denken

Abed wordt gezien als pionier in anders denken en doen in armoedebestrijding. Binnen BRAC heeft hij een businessmodel geïntroduceerd waarin sociale ondernemingen en microkredieten families helpen economisch zelfstandig te worden en te blijven. Met deze strategie is het werk in Bangladesh nu meer dan 80% zelffinancierend. In de wereldwijde ontwikkeling van microfinanciering heeft Abed een essentiële rol gespeeld. Marilou van Golstein Brouwers, lid van de Raad van Toezicht van BRAC International, en voorzitter van de RvC van BRAC International Holding BV: ‘Abed stimuleerde ons is in veel internationale fora om groot te denken. Het gaat voor hem altijd om kwalitatief goede financiële dienstverlening voor iedereen, ook in “moeilijke” landen of afgelegen gebieden.’
 
Relatie met Nederland
BRAC en Abed hebben een bijzondere relatie met Nederland. Ze zijn een belangrijke partner voor de Nederlandse overheid in ontwikkelingssamenwerking, vooral in ‘Water and Sanitation Hygiene’ (Wash-)programma’s en op het gebied van onderwijs aan meisjes. Minister Kaag sprak in juni dit jaar tijdens een persoonlijke ontmoeting met Abed met lof over het werk van BRAC dat ze al jaren kent en benoemde specifiek het innovatief vermogen, de effectiviteit en de schaalgrootte.

Bron: BRAC International

Lees hier een uitgebreid interview door Edwin Venema met Abed op De Dikke Blauwe
 
Read the English translation of the interview
 
gerelateerde items