KNGF Congres ‘Honden in de zorg’

30 november 2015, 04:00
Bekijk ook het sfeerverslag van het KNGF-congres in de video onderaan deze pagina.
Bekijk ook het sfeerverslag van het KNGF-congres in de video onderaan deze pagina.
KNGF Geleidehonden bestaat dit jaar tachtig jaar. Tijdens het congres ‘Honden in de zorg’ werd daar heel even bij stilgestaan, maar het congres stond vooral in het teken van de toekomst van de zorghond. Technologie gaat de zorg ingrijpend veranderen, zo werd voorspeld.

Directeur Ellen Greve blikt eerst even terug naar de start in 1935, waarna dagvoorzitter Charles Groenhuijsen de eerste gastspreker introduceert: de Amerikaanse hoogleraar evolutionaire antropologie Brian Hare. Na de pauze praat trendwatcher Adjiedj Bakas de aanwezigen bij. ‘Er komen heel veel veranderingen aan’, zegt hij. ‘De robothond gaat zijn intrede doen. Niet als vervanger van de blindengeleidehond, maar als toevoeging daarop. De robothond gaat bijvoorbeeld helpen met het tillen van boodschappen. Iets wat een blindengeleidehond nooit zal doen. Technologie verandert de zorg ingrijpend; uiteindelijk wordt hightech gecombineerd met emotie en warmte.’

‘Technologie en warmte combineren’
Greet Prins, voorzitter van de raad van bestuur van Stichting Philadelphia Zorg, vertelt over een nieuw samenwerkingsverband tussen de zorginstelling en KNGF Geleidehonden.
Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen praat nog even na met alle sprekers van het congres. ‘Als we technologie en warmte goed weten te combineren, dan is er absoluut een mooie toekomst voor KNGF Geleidehonden weggelegd’, is de conclusie.

gerelateerde items