Kleine vermogensbeheerders hebben het moeilijk

Kleine vermogensbeheerders hebben het moeilijk
Kleine vermogensbeheerders hebben het moeilijk
8 april 2013
Nieuws | | Governance & Finance

Extra regeldruk, het provisieverbod en een lastige markt hebben effect op vermogensbeheerders. Vooral de kleinere beheerders worden nu min of meer gedwongen samenwerking te zoeken.

Gert-Jan Geels bracht voor participatiemaatschappij AMP de markt van vermogensbeheerders in beeld en bezocht het afgelopen jaar zo’n 130 vermogensbeheerders. ‘Ik merk dat de kleintjes niet groeien en moeite hebben het hoofd boven water te houden’, zegt hij. Geels verwacht dat de komende drie of vier jaar zo’n veertig tot vijftig vergunninghouders ophouden te bestaan.

Verdienen aan transacties wordt moeilijker
Toch steeg het aantal vermogensbeheerders in Nederland de afgelopen jaren juist: van 176 in 2007 naar 202 in 2012, zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar die nieuwkomers beginnen op een moment dat de kosten voor een vermogensbeheerpraktijk sterk stijgen, terwijl de inkomsten onder druk staan. Ook het verdienen aan de transacties die klanten doen wordt moeilijker. Gert-Jan Geels schat dat 30 tot 40 procent van de inkomsten die vermogensbeheerders twee jaar geleden nog binnenkregen zal wegvallen door de nieuwe regelgeving.

Kosten verlagen
Grote vermogensbeheerders zoals Rabobank proberen de verwachte inkomstendaling op te vangen door hun kosten te verlagen. Grootbanken kunnen het wegvallen van inkomsten ook beter aan. Ze blijven hun diensten scherp prijzen. Dat is een stuk moeilijker voor de kleinere spelers. Een consolidatieslag onder kleinere spelers lijkt onvermijdelijk.

Stoppen of samengaan?
Voor een groeiend aantal vermogensbeheerders en -adviseurs doemt de vraag op: stoppen of samengaan? Het Brabantse Castanje Vermogensbeheer koos voor de tweede optie en ging samen met FinalTrust Vermogensbeheer, een branchegenoot uit Eindhoven. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om partijen te koppelen. Dat merkt ook René Kuijs, oprichter van de Triangel Groep, een financiële planner en vermogensbeheerder in Alkmaar. Het afgelopen jaar is zijn kantoor verschillende keren uitgenodigd voor gesprekken met collega’s, meestal kleinere spelers uit de provincie. Tot nu toe liepen de gesprekken op niets uit. Het cultuurverschil met andere vermogensbeheerders was te groot.

Provisieverbod
Branchevereniging VV&A herkent zich niet in het beeld van een sector die worstelt om het hoofd boven water te houden. Voorzitter Theo Andringa benadrukt dat kleinere vermogensbeheerders zich juist hard hebben gemaakt voor het provisieverbod. ‘Ik hoor al tien jaar dat er een consolidatiegolf aankomt, maar die is er nooit gekomen. Ook nu denk ik: eerst zien dan geloven.’ Hij ziet nieuwe spelers opkomen die zich bewegen in de richting van financiële planning. ‘Daar ligt een kans om terrein te winnen op de grootbanken.’