Toon alles (3)
Edwin Venema

Vooral (klein) rechts wil af van giftenaftrek

21 februari 2017, 07:00
Is de vrees dat de giftenaftrek straks bij de kabinetsformatie op de snijtafel komt te liggen terecht? Die vraag stelt het Reformatorisch Dagblad en het antwoord: vooral de splinterfracties zoals Klein en Van Vliet willen er vanaf. De wankelmoedige houding van PVV en VVD zou wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn.

Mordicus tegen

De mordicus tegenstanders van de giftennaftrek zitten op dit moment in de Tweede Kamer in de hoek van de eenmansfracties: Klein en Van Vliet. Klein, die hoopt na de verkiezingen in maart met zijn Vrijzinnige Partij opnieuw in de Kamer te komen, noemt de aftrek een ‘onzinnige belastingmaatregel’ en ook niet meer ‘van deze tijd.’ In 2013 kwam het voormalige 50PLUS-Kamerlid al eens met een motie om de giftennaftrek af te schaffen.

Kamerlid Van Vliet

Kamerlid Van Vliet is eveneens een duidelijke tegenstander van de giftenaftrek. Volgens hem moeten giften ‘zuiver uit vrijgevigheid’ worden gedaan en niet op grond van een fiscale stimulans. ‘Je geeft uit vrijgevigheid óf omdat je de barmhartige Samaritaan wilt zijn. Dat hoeft niet gedreven te worden door fiscale voordelen.’ Van Vliet liet het CPB de afschaffing van de giftenaftrek enkele maanden terug al doorrekenen in zijn tegenbegroting. Zijn amendement om de aftrek af te schaffen, kreeg echter nauwelijks steun.

Henk en Ingrid betalen

Gecompliceerder schat het Reformatorisch Dagblad de houding van de – volgens de huidige peilingen – twee grootste partijen in: PVV en VVD lieten zich eerder al in weinig vleiende taal uit over de giftenaftrekregeling. De PVV vroeg het kabinet al eens te becijferen hoeveel de belastingtarieven omlaag zouden kunnen als de giftenaftrek wordt afgeschaft. RF: ‘Want, redeneert die partij, door de giftenaftrek betalen „Henk en Ingrid” mee aan de goedgeefsheid van hun buurman. De gemiste belastinginkomsten moeten immers met hogere tarieven elders worden opgebracht.’ In het ultrakorte verkiezingsprogramma van de PVV wordt de giftenaftrek niet genoemd.

Hom noch kuit door De Vries

Op het eerste gezicht biedt het verkiezingsprogramma van de liberalen goede doelen wel enige hoop, volgens het Reformatorisch Dagblad. ‘De Geefwet met gunstige belastingregels voor culturele instellingen moet worden voortgezet’, vermeldt het programma met verwijzing naar de multiplierregeling voor aftrek van giften aan culturele instellingen. RF: ‘Tegelijk prangt de vraag of die zin, mede in het licht van eerdere uitspraken, niet óók betekenen kan dat voor alle andere instellingen en goede doelen de Geefwet wél verdwijnen moet. Ondanks herhaalde verzoeken, weigert VVD-Kamerlid De Vries hom of kuit te geven.’

Een half miljard

Verkiezingen en kabinetsformatie zullen moeten uitwijzen of en hoe de regeling gehandhaafd blijft. Als het aan de ambtenaren ligt, zo meenst het Reformatorisch Dagblad, zal de regeling snel het loodje leggen: ‘…vooral ambtenaren lijken de bewerkelijke ANBI-regeling beu. Voor partijen die er tijdens de formatie een streep door halen, ligt een half miljard te wachten.’

►Bron: Reformatorisch Dagblad
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
 
gerelateerde items