Toon alles (1)

Kledingbakken goede doelen vol met huisvuil

15 juli 2019, 13:00
Erica van Doorn: 'Exponentiële groei aan afvaldump in textielbakken.'
Erica van Doorn: 'Exponentiële groei aan afvaldump in textielbakken.'
Goededoelenorganisaties die textiel inzamelen voor hergebruik hebben in toenemende mate last van mensen die hun chemisch en huishoudelijk afval in kledingbakken dumpen. De kleding die ze ontvangen in openbare containers raakt zo ernstig vervuild, stelt de koepel Vereniging Herwinning Textiel (VHT) in Trouw.
 
Hierdoor moeten ladingen noodgedwongen als afval naar verbrandingsovens. Dit staat haaks op het landelijke doel om de herbruikbaarheid van grondstoffen in Nederland in 2050 maximaal (circulair) te maken. De situatie is zo nijpend dat de inzameling van kleding totaal dreigt te stagneren, zeggen de inzamelaars, waaronder marktleiders Leger des Heils en de stichting Sympany.
 
Afvalbeleid gemeenten
Volgens de textielinzamelaars ligt het probleem voor een belangrijk deel aan het afvalbeleid van gemeenten. Die vragen burgers om afval gescheiden in te leveren en werken steeds vaker met toegangspasjes voor buurtcontainers. Ook laten zij burgers betalen voor afval.  Gescheiden afvalstromen nemen hierdoor toe, bleek vorige maand uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ‘Dat klinkt mooi, er is minder restafval’, zegt een woordvoerder van Reshare, de kledinginzamelaar van het Leger des Heils, ‘maar ondertussen komt in onze openbare kledingbakken meer zooi terecht.’
 
Bij stichting Sympany spreekt directeur Erica van Doorn van een ‘exponentiële groei’ aan afvaldump in textielbakken. Van elke honderd vuilniszakken zitten er gemiddeld twaalf vol met vuil, aldus de inzamelaars. Inferieure kwaliteit van gedoneerd textiel zet het verdienmodel verder onder druk. “Ingeleverde spotgoedkope fast fashion van de grote modeketens is vaak onverkoopbaar”, zegt manager Roderick Ferrari van de VHT. “De branche voor kledinginzameling raakt in zwaar weer”, aldus een woordvoerder van het Leger des Heils.
 
Brandbrief 
Koepel VHT stuurt vandaag een brandbrief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu, D66) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De textielorganisaties, die werken zonder winstoogmerk, vragen daarin hulp. Burgers zouden betere voorlichting moeten krijgen. Verder zou Van Veldhoven bij gemeenten moeten aandringen op een ander afvalbeleid, stelt de koepel.
 
Lees verder...

(Bron: Trouw)
gerelateerde items