Klacht tegen filmpje Save the Children ongegrond

Klacht tegen filmpje Save the Children ongegrond
Klacht tegen filmpje Save the Children ongegrond
13 november 2013
Nieuws | | Goede doelen

De Externe Klachtencommissie heeft uitspraak gedaan in de behandeling van de klacht van Frank van der Linde richting Save the Children. De klacht is ongegrond verklaard. Van der Linde vond dat het spotje de gedragscode van Partos met betrekking tot respect voor de menselijke waardigheid van de betrokken personen schond.

Het beeld van een uitgemergeld huilend kind staat centraal in het filmpje van Save the Children. Volgens Van der Linde voldoet Save the Children met deze beelden niet aan de gedragscode die Save the Children  bij Partos getekend heeft, waarin staat dat binnen fondsenwervende campagnes respect voor de menselijke waardigheid van de betrokken personen moet worden getoond. Volgens Van der Linde staat Save the Children symbool voor de negatieve beeldvorming  binnen de sector.

Geen verdere actie
Eerder lichtte Van der Linde zijn klacht mondeling toe bij de klachtencommissie van Partos. Gedurende een volgende openbare zitting gaf Save the Children wederhoor aan de klacht. Op basis van deze verklaringen heeft de klachtencommissie van Partos geoordeeld dat de klacht ongegrond is en dat er geen verdere actie wordt ondernomen.

Ruimte voor interpretatie
Zo zijn volgens de commissie de vier punten die Van der Linde aanhaalt;  de onvolledigheid van de boodschap, het misleidende, niet-respectvol en onethische karakter van het filmpje, onvoldoende bewezen en is het filmpje van Save the Children daarom niet in strijd met de menselijke waardigheid. De klachtencommissie constateert hierbij wel dat de huidige formulering in de gedragscode ruimte laat voor interpretatie en geen harde grenzen stelt aan wat de leden van Partos toelaatbaar achten.