Toon alles (2)

Terre des Hommes in samenwerkingsverband tegen kinderarbeid in mica

6 februari 2017, 12:00
Sander Hanenberg: 'Dit gaat voor vele duizenden kinderen een groot verschil maken.'
Sander Hanenberg: 'Dit gaat voor vele duizenden kinderen een groot verschil maken.'
21 Bedrijven en organisaties hebben besloten om samen te werken in het Responsible Mica Initiative. Het doel is om kinderarbeid en onacceptabele werkomstandigheden in de micaproductieketen in India binnen vijf jaar te stoppen. Het initiatief is een unieke sectoroverstijgende associatie, die ervoor zorgt dat er nauwe samenwerking is tussen bedrijven, overheden en non-profitorganisaties en is mede ontstaan na onderzoek en lobby van Terre des Hommes.
 
Mica zit in vrijwel alles
Mica is een mineraal dat door veel verschillende sectoren wordt gebruikt, omdat het meerdere handige eigenschappen heeft: het zorgt voor een glimmend effect, is isolerend en warmtewerend. In India wordt mica vooral gewonnen in de staten Jharkhand en Bihar, twee afgelegen regio’s in Noord-Oost India die vooral afhankelijk zijn van de productie van mica.
 
Duizenden kinderen in micamijnen
Vorig jaar toonde Terre des Hommes met een onderzoek aan dat ruim 22.000 kinderen in de micamijnen in India werken. Het werk is zwaar, gevaarlijk en ongezond. Bovendien gaan de kinderen niet naar school, waardoor er een vicieuze cirkel van uitbuiting is. Kinderen en volwassenen werkzaam in de illegale mijnen krijgen slechts 45 procent betaald van het inkomen dat arbeiders in legale mijnen verdienen, terwijl legale mijnen alleen in beperkte mate bijdragen aan de totale export van mica.
 
Bijeenkomst met belangrijkste bedrijven
Naar aanleiding van het rapport organiseerde Terre des Hommes in oktober vorig jaar een overleg bij het ministerie van Buitenlandse Zaken met verschillende bedrijven. Tijdens dit overleg werden contacten gelegd om initiatieven om kinderarbeid aan te pakken te bundelen.
 
Individuele initiatieven bundelen en opschalen
Vanuit verschillende sectoren zijn er individuele initiatieven genomen om kinderen naar school te laten gaan en de traceerbaarheid van mica te vergroten. Maar het gaat te langzaam.
 
Het Responsible Mica Initiative brengt belanghebbenden bij elkaar die erkennen dat er meer samenwerking en sectoroverstijgende acties nodig zijn om de individuele initiatieven op te schalen zodat ze een duurzame impact hebben. Het succes van dit initiatief ligt in een uitgestippeld routeplan waarin drie doelstellingen zijn opgenomen:
  1. Implementeer eerlijke en duurzame micawinning en verwerking en verbeter de traceerbaarheid van mica in de productieketen
  2. Versterk lokale gemeenschappen om duurzame verandering te garanderen
  3. Werk samen met de Indiase overheid en lokale autoriteiten om een juridisch raamwerk te maken en een leefbare omgeving voor Indiase micagemeenschappen te realiseren
 
Haast maken
Sander Hanenberg (foto), manager van het micaprogramma vanuit Terre des Hommes is optimistisch: ‘Het geeft energie om die grote spelers op de micamarkt zoals l’Oréal, Kuncai en Merck, bij elkaar te zien en de vastberadenheid waar te nemen om een einde te maken aan kinderarbeid. Veel bedrijven waren min of meer met het onderwerp bezig, maar ons onderzoek heeft de noodzaak onderstreept om met alle belanghebbenden haast te maken. We gaan met onze expertise bedrijven en overheden bijstaan om verantwoorde micawinning in India binnen vijf jaar mogelijk te maken. Dat gaat voor vele duizenden kinderen een groot verschil maken.’
 
Steun vanuit de cosmeticaindustrie
De Natural Resources Stewardship Circle (NRSC) is een groep van cosmetica bedrijven die zich inzet om verantwoord cosmetica te produceren. De NRSC en hun partners hebben een grote bijdrage geleverd in de totstandkoming van dit initiatief.
 
Gevestigd in Frankrijk
The Responsible Mica Initiative is een vereniging opgericht in lijn met de Franse wetgeving van 1901 betreffende non-profit organisaties, met het hoofdkantoor zetelend op de 57 avenue Pierre Sémard – 06130 Grasse FRANCE.
 
Voor meer informatie: www.responsible-mica-initiative.com
gerelateerde items