KGD-houder Juconi haalt bakzeil om intrekking CBF-Keur

21 april 2010
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (21 april) - Stichting Hoop voor Straat- en Zwerfkinderen Juconi is definitief haar CBF-Keur kwijt. De stichting had het advies voor intrekking door het College van Beroep van het CBF aan de rechter voorgelegd. De rechtbank vond de beslissing van het College terecht. Juconi riskeert een boete als het de indruk blijft wekken over een CBF-Keur te beschikken. De stichting verwierf recent met succes wel het nieuwe Keurmerk Goede Doelen.

Op 2 maart 2009 besloot de Commissie Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving het CBF-Keur voor goede doelen van Stichting Hoop voor Straat- en Zwerfkinderen Juconi ("Juconi') in te trekken. Volgens het CBF was Juconi door gebreken in de verslaglegging niet meer "keurwaardig". Juconi ging vervolgens in beroep bij het College van Beroep van het CBF. Dit College bekrachtigde de beslissing van de Commissie Keurmerk, waarna Juconi het bindend advies voorlegde aan de rechtbank Amsterdam.
Op 14 april 2010 wees de rechtbank Amsterdam vonnis. Juconi vorderde in deze procedure vernietiging van het bindend advies van het College van Beroep. De rechtbank oordeelde dat het bindend advies niet voor vernietiging in aanmerking komt en wees derhalve de vorderingen van Juconi af.

Aangezien Juconi gedurende de looptijd van de procedure in circulaires aan (potentiële) donateurs de indruk had gewekt nog steeds over het CBF-Keur voor goede doelen te beschikken, heeft Juconi een boete opgelegd gekregen ad €908. Voorts verbeurt Juconi vanaf 15 april 2010 voor iedere keer dat zij de indruk wekt te beschikken over het CBF-Keur voor goede doelen een dwangsom van € 1.000.

Juconi verwierf recent met succes het nieuwe Keurmerk Goede Doelen. De stichting voert het KGD-logo op haar website, waar verder nog (21 april) met geen woord wordt gerept over de definitieve intrekking van het CBF-Keur.