Kerken moeten actiever vrijwilligers werven

19 oktober 2006


Van oudsher zijn de kerken belangrijke vrijwilligersreservoirs. Willen de kerken deze functie behouden dan moeten zij echter actiever gaan acteren in het vrijwilligersveld, aldus een van de aanbevelingen uit het rapport Kerk en Caritas.



Op 12 oktober nam staatssecretaris Clémence Ross - Van Dorp het rapport Kerk en Caritas in ontvangst. Een heuglijk feit, want het rapport bevestigt dat de kerken nog altijd een spilrol spelen in het vrijwilligerswerk. De leden van de vier onderzochte orthodox-protestantse kerkgemeenschappen bleken bovengemiddeld actief in het vrijwilligerswerk.



Het is echter niet alleen goud wat er blinkt. Willen de kerken hun spilrol behouden, zo schrijven de onderzoekers, dan zullen zij actief in kaart moeten gaan brengen wat er in de gemeente aan vrijwilligerswerk en mantelzorg plaatsvind. Daarnaast moeten de kerken actiever vrijwilligers gaan werven. De benadering is op dit moment te passief.



Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle en had als focus vrijwilligerswerk en mantelzorg in de orthodox-protestantse kerk. Voor het onderzoek zijn 3000 vragenlijsten verspreid. Een kleine 600 daarvan zijn ook inderdaad ingevuld. Daarnaast zijn groepsinterviews gehouden met vrijwilligers en mantelzorgers.



Hoe representatief de steekproef bij vier protestantse kerken is voor de vrijwilligersactiviteiten van leden van andere kerkgemeenschappen in Nederland konden de onderzoekers niet aangeven.