Kerkbalans: veel optimisme

24 januari 2008

AMSTELVEEN (24 januari) - Onlangs ging Kerkbalans 2008 van start, de grootste jaarlijks terugkerende fondsenwervingsactie van Nederland. Werd vorig jaar al een stijging van de opbrengsten genoteerd, Dirk Bijl (Interkerkelijke Commissie Geldwerving) verwacht dat dit jaar dankzij de nieuwe opzet wederom geplust gaat worden.


Elk jaar in januari wordt Kerkbalans georganiseerd. Tijdens deze fondsenwervingsactie wordt kerkleden gevraagd een financiële bijdrage te leveren aan het werk van hun parochie, gemeente en kerk. De actie is qua omvang zonder weerga. Er doen vijf kerkgenootschappen mee die volgens hun eigen registratie samen 6,2 miljoen leden hebben. Dat is 38% van de totale Nederlandse bevolking.



Secularisering is ook bij de Interkerkelijk Commissie Geldwerving (ICG) een thema. Vandaar dat enige tijd terug de opzet van Kerkbalans is aangepast. Dit onder het motto "verbreden en verdiepen" en meer aandacht voor randkerkelijken. Doel is de relatie met kerkleden te verdiepen zodat hun bijdrage wordt verhoogd. ICG hoopt de ombouwoperatie van Kerkbalans in 2010 helemaal voltooid te hebben.



In 2007 wierp de nieuwe aanpak al haar eerste vruchten af. Er werd 48 miljoen euro opgehaald, een stijging van een kleine 1,5% ten opzichte van 2006. Dit jaar verwacht ICG-voorzitter Dirk Bijl (zie foto) tijdens de actie - die loopt van 13 januari tot 27 januari - wederom een stijging te realiseren. Hij ziet hoopgevende signalen. Tijdens de persconferentie stelde Bijl bijvoorbeeld dat migrantenkerken dit keer voor het eerst speciale aandacht krijgen. "Hun geloofsbeleving is intens en enthousiast, maar zij vragen een andere aanpak wat de geldwerving betreft. Wij hopen de mogelijkheden dit jaar in kaart te brengen."



ICG organiseert Kerkbalans in nauwe samenwerking met hogeschool Windesheim, KASKI en met communicatiebureau WWAV.



Zie ook: www.kerkbalans.nl